»» ««

Búvárokra támadt a kicsinye teteme felett őrködő bálna

Környezetvédelem

A közelmúltban adtunk hírt egy cápahálóba gabalyodott púpos bálna kiszabadításából. Alig pár napra rá egy fiatal, négy méter hosszú bálna pusztult el egy hasonló hálóban.

Az ausztrál búvárok azután találtak rá az elpusztult állatra, hogy a helyiek azt jelezték, egy felnőtt bálna tartózkodik egy ideje a háló közelében. Az illetékes queenslandi hatóság részéről nyilatkozó Tony Ham elmondta, hogy a bálnabébi tetemét nem sikerült a búvároknak kiemelni, mivel a közelben levő felnőtt bálna, feltehetően az anya, agresszívvé vált és nem hagyja el a területet. A mentőcsapat ezért úgy döntött, hogy megvárja, amíg a tetem a felszínre emelkedik vagy a partra sodródik. 

A környezetvédők felszólították a hatóságokat, hogy a téli időszakban távolítsák el a hálókat, mivel olyankor nagyjából 5-6000 bálna vándorol a partok mentén a melegebb északi vizekre. Peter Beattie miniszterelnök viszont visszautasította az elképzelést: "Nehéz dologról van szó, hiszen ezek a hálók az élet védelme életében vannak ott, és sajnos néha döntenünk kell az emberi életek és a tengeri élővilág védelme között. Nem tehetek mást, mint hogy az emberi életet védjem."

A cápahálókat a hatvanas évek elején vezették be, amikor több halálos cápatámadás történt Queensland partjainál. Az 1987 óta életbe lépett biztonsági intézkedéseknek köszönhetően egyetlen halálos kimenetelű cápatámadás sem következett be. Tony Ham szerint 25 bálna akadt a hálókba 1992 óta, melyek közöl 21-et sikerült kiszabadítani a statisztikák szerint. A bálnák száma növekszik, tehát a hasonló esetek is gyakoribbak lehetnek a jövőben: "Természetesen az emlősök kiszabadatásáért felelős csapatok tagjai felkészültek a feladatra, tehát megpróbálunk annyi állatot kiszabadítani, amennyit csak lehet."

[ news.com.au ]

Kapcsolódó írás: Bálna a hálóban


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés