»» ««

Virágzik a Balti-tenger

Környezetvédelem

Évente visszatérő természeti jelenség, az "algavirágzás" az utóbbi években egyre baljóslatúbb méreteket ölt a Balti-tenger vizében. A tény a kellemetlen következményeken kívül elgondolkodtatja a Balti-tenger menti országok környezetvédőit, de a környezetért aggódó lakosságot is.

Az algavirágzás megnevezés valójában félrevezető: nem alga, hanem egy baktériumtörzs vészes elszaporodásáról van szó. Az algához hasonló organizmus a cyanobaktériumok csoportjába tartozó baktériumfajta. A jelen lévő két baktériumfaj közül az egyik mérgező (nodularia), amely súlyos esetekben halálhoz is vezethet. Emberi életet kioltó mérgezési eset még nem ismert, de a fertőzött vízzel kapcsolatba kerülő, általa megfertőzött állatok több esetben elpusztultak.

A jelenség valójában nem új, az "algavirágzás" a Balti-tenger melegebb, part menti vizeiben többé-kevésbé megszokott. Aggasztó viszont, hogy a jelenség az utóbbi évtizedekben egyre növekvő gyakorisággal és intenzitással ismétlődik. Az "algavirágzás" feltétele a vízben élő baktériumtörzs jelenlétén kívül a meleg, szélcsendes időjárás és a foszfor jelenléte a vízben. 

A Balti-tenger vizének növekvő foszfortartalmáért a szakértők szerint az emberi tevékenység tehető felelőssé. Az emberi tevékenység hatása az emelkedő hőmérséklet kialakulásában is egyre kevésbé vitatott tény. Vitathatatlan viszont a káros jelenség egyre gyakoribb és egyre nagyobb vízfelületen jelentkező előfordulása. Az idei "algavirágzás" már a Balti-tenger csaknem teljes felületén előfordul, és intenzívnek mondható a tenger felületének mintegy ötven százalékán. A fertőzött víz természetesen fürdésre alkalmatlan. Előfordulása nemcsak a turizmus csökkenését eredményezi, de a part közeli vízkivételi helyek is fertőződhetnek. Több svédországi keleti part menti nyaralóhelyen a csapvíz helyett máshonnan származó palackozott víz fogyasztását javasolják.

A jelenlegi súlyos algavirágzás jelenségét enyhítené a szeles időjárás, amely a melegebb, fertőzött felszíni vizeket a mélybe kényszerítené, a baktériumok számára kedvezőtlenebb feltételeket biztosítva.

Stockholm, 2005. július
István Gordon


[ Népszabadság ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés