»» ««

Munkabeosztást készítettek a szlovén delfinek

Adria

Az állatok két csoportra váltak szét, és úgy osztják be a vadászattal töltött időt, hogy ne találkozzanak egymással. 

Szokatlan módon viselkedik a palackorrú delfinek egyik csoportja Szlovénia partjainál, amelyre egy 9 évig tartó kutatás derített fényt. Az állatok két csoportra váltak szét, és úgy osztják be a vadászattal töltött időt, hogy ne találkozzanak egymással. A kutatók szerint ez a viselkedés ismeretlen a tengeri emlősök körében.

A vizsgált területen 38 állatot figyeltek meg, és mindegyik egyedet azonosítani tudták a hátuszonyuk alapján. Igyekeztek minden egyes észlelésük idejét és helyszínét pontosan feljegyezni, és ez alapján arra figyeltek fel, hogy a szlovén populáció két nagy csoportra oszlik: az egyiknek 19, a másiknak 13 tagja van, a maradék hat pedig egy lazábban szervezett harmadik csoportot alkot.

A nagyobb méretű csoport tagjai általában halászhajókat követtek a Trieszti-öbölben, de a másik nagy csoportot sohasem látták a hajók közelében, és azok nagyon ritkán találkoztak az előbbiekkel, noha ugyanazon a helyszínen vadásztak – írták a kutatók a Marine Biology című tudományos lapban közölt tanulmányban.

Ennek pedig az volt az oka, hogy amíg az első csoport hajnali 7 és délután 1 között vadászott, a második este 6 és 9 között foglalta el a területet.

Korábbi tanulmányok részletesen dokumentálták, hogy a delfinek csoportjai felosztják egymást közt a vadászterületet, ám most először láttak olyat, hogy az állatok időbeosztás alapján váltották egymást. Azt egyet nem tudják még a kutatók, hogy a delfinek miként határozzák meg a vadászatok idejét, és hogyan alakult ki ez a menetrend.

[ Index ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Veliki Zid

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 61m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Ratio computers O2 analizátor

Ár: 49.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés