»» ««

40 év a magyar búvársportban

Magyarország

Idén ünnepli a két legrégebbi és még ma is aktív civil búvárklub, az Amphora Búvár Klub és az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály a megalakulásuk negyvenedik (40!) évfordulóját, amihez szerkesztőségünk ennél lényegesen fiatalabb tagjai meleg szívvel gratulálnak!

Az 1965-ös év új színt hozott a hazai búvársport történetében. Szinte egy időben két úgynevezett "polgári" klub is alakult, az Amphora és a Delfin. Ebben az időben a búvárklubok csak az MHS keretében, félkatonai szervezetként működhettek, ezért aztán a két klub hosszú ideig a létért harcolt, akkoriban az ilyen szerveződéseknek erősen negatív megítélése volt. 
Az Amphora az oktatás mellett például saját gyártású "Amphora Silver" márkanevű reduktorokat, lámpákat gyártott, ami nagyon népszerű volt a nyugati felszerelésektől elzárt hazai búvárok körében. 
MIndkét klub keretein belül komoly búvármunkákat is végeztek, ezek egyike többek között a ma is merülhető és népszerű hévízi forrásbarlang felfedezése, feltárása és a fürdőt ellátó rendszer kiépítése, ami az Amphora munkáját dícséri.
Emellett a versenysportokban is jeleskedtek a klubok, világ- és Európa-bajnokok, világkupa-győztesek kerültek ki a tagjaik közül.

A két klub ünnepi eseményeiről, múltjukról a Búvárinfo 2005 júniusi számában olvashattok, mi pedig ismételten szeretnénk gratulálni a két klub 40 évi munkájához, és kívánunk még legalább ennyi eredményes évet!
Kapcsolódó weblapok: Delfin Amphora

[ Búvárinfo írása nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés