»» ««

2400 éves hajóroncsot találtak

Külföld

A világ legrégebbi, épségben megmaradt hajóját találtak meg a Fekete-tenger mélyén.

A 2400 éves görög kereskedelmi hajó kétezer méteres mélységben fekszik a tenger fenekén, oxigénhiányos vízben, ahol akár évezredekig megőrződnek a szerves anyagok - közölték a felfedezés keddi londoni bemutatóján.

Az oldalán fekvő hajónak megvan az árboca, a kormánya; ilyet nem minden nap lát az ember. Ilyen típusú görög kereskedelmi hajót mindeddig csak az antik görög vázákon figyeltek meg - mondta Helen Harr, a Southamptoni Egyetem Tengerrégészeti Központjának archeológusa.

"Amikor a hajó felbukkant a lámpa fényében, olyan volt, mintha visszautaztunk volna az időben."

A kutatók szerint ez is egyike lehetett azoknak a kereskedelmi hajóknak, amik a Földközi-tenger régióját kötötték össze a Fekete-tenger partvidékén megtelepült görög kolóniákkal.

Formára nagyon hasonlít arra a hajóra, ami az úgynevezett szirénes vázán látható - ez jelenleg a londoni British Múzeumban található, és i.e. 480. környékén készült. Ezen a vázán van az a jelenet, amikor a hazafelé tartó Odüsszeusz a hajója árbócához kötve hallgatja a szirének énekét.

Azt még nem tudják, hogy mit szállíthatott a hajó, bár arra számítanak, hogy itt is bor tárolására használatos amfórákat találnak majd.

A Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project) három éven át kutatott egy 2000 négyzetkilométeres területet a Fekete-tenger mélyén, Bulgária partjainál olyan technológiával, amilyennel korábban csak a nagy olajtársaságok rendelkeztek.

A kutatók valójában a tengerszint alakulását, a szárazföld süllyedését vizsgálták szonárral és mélytengeri robottal, a régészeti leletekre véletlenül, mondhatni a munka járulékos hasznaként bukkantak.

Összesen 60, különböző korokból való hajóroncsot fedeztek fel, köztük 2400 évesnél is régebbi maradványokat, de azok teljesen szétesett hajókból származtak. A hajók korát szénizotópos vizsgálattal állapították meg.

A kutatásban a Southamptoni Egyetemen mellett a Bolgár Tudományos Akadémia, a Bolgár Nemzeti Múzeum és a Bolgár Vízalatti Régészeti Központ vett részt.

[ HVG ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Excalibur / Suzanna Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés