»» ««

Tragédia a Thaiföldi barlangban

Külföld

Halálos balesetet szenvedett a Thaiföldi gyerekeket fogvatartó barlangban egy segítő búvár.

Ahogy arról a világsajtó beszámolt, 12 gyerek a 25 éves fociedzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Villámgyorsan megemelkedett ugyanis a vízszint a barlangban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bemásztak, és ami előtt megtalálták a holmijaikat.

Az észak-Thaiföldön található Tham Luang Nang Non barlang tíz kilométeren kanyarog a föld alatt, és igazi turista-szenzáció. A Bangkok Post cikke szerint a látogatók egy egészen szűk csatornán keresztül juthatnak be a barlangba, amit – ha az esős évszakban megemelkedik a vízszint – nehéz elhagyni, ugyanis akár öt méter magas vízoszlop is kialakulhat a barlang belsejében. Márpedig most esős évszak van, júniustól októberig, a felelőtlen edző tehát komoly kockázatot vállalt, amikor a fiúkkal bemászott a bejáraton. A barlangba egyébként pont emiatt ilyenkor már nem ajánlott a behatolás, amivel a csapat egyáltalán nem törődött.

A mentésben több nemzet képviselői is részt vesznek, köztük ausztrál rendőrök, amerikai katonák, brit barlangászok és több mint ezer thaiföldi katona. Végül hétfőn, kilenc nappal azután, hogy bent rekedtek két brit barlangi búvár, Rick Stanton, egy ötvenes tűzoltó és John Volanthen, egy középkorú programozó épségben megtalálták a csapatot négy kilométerre a barlang bejáratától, egy száraz sziklán kuporogva.

Felmerült, hogy a csapatot megtanítják búvárkodni és víz alatt hozzák ki. Egy, a Reuters által megszólaltatott búvár, aki már járt bent korábban a barlangban, azt nyilatkozta, hogy a terep még a gyakorlott búvároknak is nehézséget okoz, hiszen a járatok szűkek, és sokszor gyakorlatilag nulla a látótávolság, vakon kellene úszni. Szerinte ez óriási kihívás lesz a gyerekeknek. "Könnyen meg lehet tanulni búvárkodni, de ez nem egy normális búvárkodás" – mondta.

Sajnos az esetnek már áldozata is van. Saman Gunan, volt Thaiföldi haditengerészeti búvár feladata a bent rekedtek számára oxigén(?)palack szállítása volt, mivel a zárt térben a barlang levegője idővel elhasználódik. A búvár levegője viszont egyelőre ismeretlen okból elfogyott, és bár a társa többször is próbálta újra éleszteni, nem élte túl.

A szakemberek a búvárok segítségével most azon dolgoznak, hogy kiépítsenek egy közel 5km-es ellátó vezetéket, amellyel folyamatosan el tudnák látni oxigénnel a bent rekedt csapatot.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés