»» ««

Az orrcsepptől a fülkürt tágításig

(Hirdetés)

A búvárokat érintő fülészeti problémákról beszélgettünk a Róbert Károly Magánkórházban.

A népszerű mondás valószínűleg úgy is átalakítható, hogy kétféle búvár van: az egyiknek már volt valamilyen fülészeti problémája, a többieknek pedig előbb-utóbb lesz. Sokan tudunk említeni kellemetlen, fülfájós élményeket, kihagyott merüléseket, kínosan lassú egyenlítés miatti nehézkes ereszkedéseket. A Róbert Károly Magánkórház fül-orr-gégészetének szakorvosa, Dr. Jósa Valéria volt a beszélgetőtársunk, amikor egy vizsgálat keretén belül feltehettük kérdéseinket.

A mindennapokban semmiféle, vagy maximum jelentéktelen problémákat okozó dolgok a víz alá merülve kritikussá válhatnak. A szakorvosi vizsgálat lépésről lépésre tárja fel a lehetséges rendellenességeket, amelyek miatt például nehezebb az egyenlítés. A dobhártya, a nyálkahártyák és az orr fájdalommentes vizsgálata csak pár pillanat, és sokszor már itt kiderül, ha valami nincs teljesen rendben. A mostani alkalommal is talált olyasmit Dr. Jósa Valéria a páciensnél, ami akár az időnként jelentkező egyenlítési nehézségek oka lehet. Érdemes allergiavizsgálatra is elmenni, mert ez is lehet ok.

A következő lépésben az érzéstelenítés után pedig orrendoszkópos vizsgálatra került sor, ahol további elváltozásokra derülhet fény. Mondhatni, az orvos "belenéz" egészen mélyen az orrüregbe, majd a összegzi a látottakat. A problémák hátterében állhat például orrpolip, vagy megnagyobbodott orrmandula. Van, amikor műtéti beavatkozást javasol, máskor viszont talán elegendő egy orrspray használata. Meglehet, a középfülben mért nyomásértékek teljesen normálisak, mégis gond van- és ekkor lehet, hogy a fülkürt anatómiája, funkciója nincs rendben.

Dr. Jósa Valéria szerint érdemes lépésről lépésre haladni, először inkább gyógyszerekkel kezelni, és csak ha nem érhető el változás, akkor javasolja a műtétet. A krónikus, nem csak merülésnél hanem repülésnél is gondot okozó egyenlítési problémáknál gyakran segít a fülkürt tágítás, amit a Róbert Károly Magánkórházban el tudnak végezni. Ez a beavatkozás egy rövid, pár perces eljárás, aminek során egy nagy nyomású ballonnal tágítják a túlságosan szűk fülkürtöt, és ez az esetek többségében azonnal változást eredményez. Ébredés után nincs fájdalom, a beteg néhány órás megfigyelés után hazamehet.

Van tehát megoldás arra, hogy ha valakinek állandósult egyenlítési problémái vannak, amelyek tortúrává teszik a repülős utazást, lehetetlenné teszik a búvárkodást. A fülkürt tágítás olyan gyors beavatkozás, ami gyakorlatilag azonnal és hosszú távon segíthet.

Természetesen búvárként nem kevés más fülészeti problémával szoktunk szakemberhez fordulni, és Dr. Jósa Valéria néhány hasznos tanáccsal látott el minket. Véleménye szerint a praktikus orrspray-k helyett a búvárok számára hatékonyabbak az orrcseppek, de csak akkor, ha azokat megfelelően használják: a fejet hátrahajtva csepegtetnek, és hagynak rá időt hogy eljusson a megfelelő helyre.

Arról is beszélgettünk, hogyan tudjuk megelőzni a számos búvárnak problémát okozó gyulladásokat. A sok merüléses búvártúrán részt vevők számára a fülben levő védőréteg pótlására a merülés előtti paraffinolajas csepegtetést ajánlja, mert a vízben töltött idő miatt a természetes védelem gyengül. Merülés után pedig arra érdemes ügyelni, hogy minél gyorsabban kiszáradjon a fül, ne maradjon benne nedvesség. Léteznek fülcseppek, amelyek ezt segítik, tehát akinek érzékeny a füle, annak érdemes ilyet használnia.

A legjobb megoldás természetesen az, hogy ha ismert betegségek, esetleg korábban többször előforduló gyulladások, egyenlítési problémák esetén szakorvoshoz fordulunk. Egyrészt kiderülhetnek a meglévő problémák, javaslatot kaphatunk a kezelésre, másrészt személyre szóló tanácsot kaphat mindenki, mire érdemes figyelnie ha búvárkodni szeretne. A hajón már nem nagyon lehet mit tenni, ha merüléseket kell kihagyni- ez tipikusan olyan terület, ahol érdemesebb előre gondolkodni. Ha pedig mégis  A Róbert Károly Magánkórház szakrendelésén minden vizsgálatot el tudnak végezni és ha kell, a kiválóan felszerelt intézményben a kezeléseket is vállalják.

További információkért érdemes felkeresni a Róbert Károly Magánkórház honlapját (www.robertkorhaz.hu)



Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés