»» ««

Tengeri csillag armageddon

Külföld
2018. március 18.

Tengeri csillagok lepték el a spanyol partokat a viharok következményeként.

A múlt hétvégén a spanyol partoknál tomboló vihar nemcsak az épületekben, a hajókban és az autókban okozott károkat, hanem alaposan megtépázta a tengericsillag-állományt is. A természetvédők áldozatos munkájának köszönhetően azonban a partra sodródott példányok megmenekültek.

A partra vetődött tengeri csillagok szabályos szőnyeget alkottak a Punta Umbria strandon, ahol természetvédők igyekeztek őket lemosni, és így megmenteni az életüket. A mentésről készült felvételt a legnagyobb közösségi oldalon már a feltöltést követően mintegy félmillión tekintették meg.

Picture: Laura Maiklem/SWNS

Tömeges partra sodródások időről időre megtörténnek, de a szélsőséges időjárási viszonyok tudnak igazán nagy károkat okozni a csillagpopulációban. A mostani vihar a tenger fenekét ugyanúgy felkavarta, mint ahogy a tavaszi árapályok vagy a tornádók szokták – magyarázta magyarázta José Antonio Cuesta tengerbiológus.

Hasonló jelenségre akadt példa az utóbbi évtizedekben is. A 60-as években Maryland partjainál 10 ezer állat kötött ki egy vihar után a szárazföld közelében. 1999-ben az angliai Man-sziget partján ugyancsak több tízezer tengeri csillag hevert. Rá tíz évre pedig az ír partvonalon is küzdeni kellett a fennmaradásukért.

A "keleti szörnyként" is emlegetett vihar az angliai partokat sem kímélte, puhatestűek és tüskésbőrűek ezrei sodródtak ki. A látványt több portál is "tengeri csillag armageddonként" emlegette.

[ Delta ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Bunny 2018 már 22. 08:48  
Na úgy látom te se tervezel mostanság PDIC-el együtt merülni :P
 8. Luciferin 2018 már 22. 08:15  
De jó, hogy odaírtam, hogy szerintem...A sok hüle :-) :-) :-) meg szintén leírta a nem túl iskolázott véleményét.... :-) :-)
Az érdeklődő amatőrök meg kapkodhatják a fejüket... :-)
 7. PDIC 2018 már 20. 20:31  
Kizárt dolog, a kagyló és a csiga kemény. Ebben biztos vagyok,  sokat találtam a tengerben, jól mutatnak a polcon. A meztelencsiga lehet puhatestű de ki hallott meztelenkagylóról?
 6. Vanek 2018 már 20. 19:39  
Pláne, ha új teknősbékafajták élnek benne.
 5. Bunny 2018 már 20. 19:27  
És ne felejtkezzünk el az ökoszisztémáról sem!
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Mares Tropic neoprem sorti

Ár: 15.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2018 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés