»» ««

Megtaláltak egy második világháborús anyahajót

Külföld
2018. március 8.

A USS. Lexington repülőgép-hordozó roncsát 11 repülővel a fedélzetén ausztrália partjainál találták meg. 

Egy második világháborúban elsüllyedt amerikai repülőgép-hordozó roncsait találták meg Ausztrália északkeleti partjainál – írja a BBC. A USS Lexington a parttól 800 kilométerre, 3 kilométer mélyen fekszik a Korall-tenger fenekén, így sajnos a búvárok számára elérhetetlen. A hajó jó állapotban maradt fenn, ráadásul a 35 repülőjéből 11-et szintén megtaláltak.

A 270 méter hosszú, 33 méter széles repülőgép-hordozó 76 évvel ezelőtt, egész pontosan 1942. május 8-án, a korall-tengeri csata utolsó napján süllyedt el. Ez az ütközet kulcsfontosságú volt a japánok csendes-óceáni előrenyomulásának megállításában. A harcban a legénység 216 tagja halt meg. Több mint kétezer embert sikerült kimenteni.

A roncsot Paul G. Allen, a Microsoft társalapítójának cége, a Vulcan kutatócsapata találta meg idén március 5-én. Az expedíciót hat hónapos tervezés előzte meg. Ugyanez a csapat találta meg tavaly nyáron a USS Indianapolis amerikai cirkálót is.

A Lexington az egyik prioritásunk volt, mert ez a hajó volt az egyik legfőbb veszteségünk a második világháborúban - mondta Robert Kraft, a Vulcan szóvivője.

[ Index BBC ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés