»» ««

Élvezik a lengyel fókák a tavaszi telet

Tudomány

Miközben egész Európa didereg, Lengyelország északi részén akad olyan hely, ahol kifejezetten jól jön a sarkvidéki időjárás.

Az Északi-tenger partján fekvő Hel-félszigeten ugyanis fókák élnek egy rezervátumban. Ők a jeges vízben kitűnően érzik magukat.

A jéghideg vízben labdázik ez a kúpos fóka gondozójával az észak-lengyelországi Hel fókarezervátumában. Még a vízben hűsölő emlősök bajsza is megfagyott a nagy hidegben, az Északi-tenger partján ugyanis napok óta dermesztő hideg van. Ők azonban nem bánják: a gondozó szerint otthonosan érzik magukat a fagyos vízben.

A rezervátumban sebesült és beteg fókákat ápolnak. Azonban nem csupán gyógykezelésben, de igazi társasági életben is részük van – társaikkal és gondozóikkal együtt lábadoznak szabadon engedésük napjáig. Az Északi-tenger harmincezer kúpos fókának ad otthont, amelyek többnyire Európa és Britannia partjainál élnek. Egy évszázaddal ezelőtt még háromszor ennyien voltak, és az utóbbi években ismét szaporodásnak indultak, jelenleg évi 2-3000 egyed születik. Legnagyobb számban közel 14.500 egyeddel Svédországban számolnak, de Finnországban is több, mint 10.000 fóka él.

A rezervátumban születő fókákat felnőve szabadon engedik, és nyomkövetőt kapnak, ami nagyjából egy év után automatikusan leesik az állatról. A fókák természetben Skandináviában születnek, és a Lengyel partokhoz elsősorban enni járnak, kedvelt helyük a Visztula homokos partja, ahol a tudósok megpróbálnak védett területet kialakítani az állatoknak.

[ Delta , polska.pl ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés