»» ««

Bálna tetemet találtak az adrián

Külföld

Horvát búvárok Mali Losinj közelében, egy – a tengerfenékhez közel sodródó –, élettelen bálna tetemére bukkantak.

A mintegy 11, 7 méter hosszú barázdás bálna (Balaenoptera physalus) fokozottan veszélyeztetett állatfajta, aminek most föllelt tetemét a Kék Világ szakemberei – szándékuk szerint – nem fogják sem elszállítani, sem kivenni a vízből, mivel méreteinél fogva, valamint a helyszín terepviszonyainak alkalmatlansága okán ez nem lenne kivitelezhető.

A szóban forgó tetem egy valaha – vélhetően jóval nagyobb – nőstény borja lehetett, szintén nőstény volt. A születésük pillanatában is 5-6 méter nagyságú bálnaborjak az anyjuk mellett maradnak és táplálkoznak mintegy 6-8 hónapig, folyamatosan növekedve, amikor is a különválásukra elérik a 10-12 méteres hosszúságot.

Ebből arra következtetnek a szakemberek, hogy a kimúlt bálna még fiatal lehetett. Mivel külső sérülésnek nyoma nincs rajta, viszont soványnak, alultápláltnak tűnt, és a testén is olyan élősködők jelenlétét mutatták ki, amelyeket csak egy erősen legyengült, leggyakrabban immunhiányos egyedeknél tapasztalni, vélhetően valami betegség végzett vele.

A Kék Világ munkatársai arra számítanak, hogy a tengervízben lebomló tetem lágy részeinek eltűnése után a kimúlt barázdás bálna csontvázát partra vontathatják, ahol majd preparátorok segítségével a csontok szerkezete megtisztítható, konzerválható lesz, és egy majdani kiállításon bemutathatják a nagyközönségnek.

Az Adrián ritkán fellelhető bálnák közül a leggyakoribb látogató a grönlandi bálna (Balaena mysticetus), de időnként más fajtájú, szintén termetes és békés vízi emlősök is betévednek a dalmáciai tengerrészekre.

[ Delta , Blue World ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tuna farm

Malta

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merülésnyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés