»» ««

A Turkia roncsa

Vörös-tenger

Egy kevesek által ismert roncs a Szuezi-öbölből.

A Vörös-tenger egyiptomi részét már jól ismerik a magyar búvárok is, ám még mindig akad pár hely, ahova kevesebben jutnak el. A Thistlegormtól északra eső Szuezi-öböl fontos hajózási útvonal volt mindig is- mivel forgalmas, kevesen szafariznak itt, pedig az utóbbi években több izgalmas roncsot is felfedeztek. Ezek egyike az S.S. Turkia.

A Turkia 1909-ben került vízre, Livorno néven. 91 méter hosszú, 1671 tonnás teherszállító volt. Görögországnak adták el, ekkor kapta új nevét, az SS Turkiát. 1941 májusában New Yorkból indultak el vele Pireuszba és mindenféle eszközt, hadianyagot szállított, voltak a fedélzetén kábelkötegek, gumiabroncsok, járművek, robbanószerek. Mivel a Gibraltári-szoros le volt zárva, délről hajózott fel a Vörös-tengerre.

Az odaveszéséről két ellentétes beszámoló ismert: az egyik állítás szerint tűz ütött ki a hajón, egy másik hír szerint bombatámadás okozta a vesztét. Jelenleg a tűz tűnik valószínűbbnek: a legénység azonnal sorsára hagyta a hajót, ugyanis a robbanószerekkel megrakott Turkia fedélzetén kitört tűz igencsak veszélyes volt. A rakomány mentését meg sem kísérelték a háborús körülmények miatt.

A roncs helyzetéről a Zafarana világítótorony közelében többen beszámoltak, végül egy helyi halász vitte el oda a búvárokat. Az egyben maradt hajótestet igen könnyű volt megtalálni a csak 24 méteres mélységű vízben. A roncs sekélyebb részei ráadásul alig 10 méteres mélységben vannak.

A Turkia egyenesen áll a tenger fenekén, könnyű tájékozódni rajta. A hajóorrt már benőtte az élővilág, de így is jól néz ki. A hajótestbe könnyű beúszni, megnézhető a gépház és a hatalmas gőzgép mellett a raktér is: van, ahol gumik és detonátorok vannak, máshol pedig járművek, amik a Thistlegormon találhatóak kortársai. A roncson sok lágykorall él, nagy halrajok köröznek felette, de csigákból is sok színes példány található.

A gazdag élővilág, a hajó kora, rakománya és jó bejárhatósága miatt sokan a Thistlegormhoz hasonlítják a Turkiát. A fő különbség az, hogy sokkal kevesebben merülnek rajta. Dimitrij Vinogradov érdekes galériája az egyik azon keves összeállítás közül, ami igazolja, látványos merülőhely ez a roncs minden szempontból.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Veliki Zid

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 61m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés