Elönti a horvát tengerpartot az albán szemét

Adria
2017. december 27.
Vihar után Dubrovnik egész partszakaszát ellepte a műanyag szemét.

Hirdetés

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korcula, Mljet, Vis és Solta szigeteket, valamint a Peljesac-félszigetet és az Adriai-tenger déli részét az Albániából érkező több tonna szemét miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat sodor ki a partokra, írja az MTI a helyi sajtó alapján.

Alig néhány hete mutattunk képeket a dalmát tengerpart legszebb városából, Dubrovnikból, ahol a vihar után az egész partszakaszt ellepte a műanyag szemét.

Foto: Severe Weather Europe

A hulladék nagy része műanyag, ami lassan bomlik le és válik mikroműanyaggá, amely évszázadokig a tengerben marad. Ezek az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket a halak tápláléknak hiszik és megeszik, és bekerülnek a városok vízvezetékrendszerébe is.

Horvátország már többször kérte az Európai Bizottságot (EB), hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében az Adriai-tengeren.

Habár Albánia aláírta Barcelonai Egyezmény - a Földközi-tenger melletti országok megállapodása tengerük környezetvédelmének összehangolására, elsősorban a szénhidrogén- és hulladékszennyezés ellen -, az onnét érkező szemét mennyisége nem csökken - írták a lapok. Albánia 2009 áprilisa óta tagja a NATO-nak, ezen kívül az Európai Unióhoz is felvételi kérelmet adott be 2014-ben.

[ Index ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. istvanv 2018 jan 09. 15:16  
Gondolom az albánok azt mondták náluk tiszta a part...

Merülőhelyek

Manta Point, Pulau Wai
Indonesia
2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 9m, látótáv: 10-25m , driftes
speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa mantarája

A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2018 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség