»» ««

Víz alatti vadon: Szudán

Magyarország

December 5-én azaz most kedden a Spektrum leadja Sásdi Zsolt szudáni vizekről készült legújabb filmjét. 

Sásdi Zsolt Szudánról készült filmjét az Országos Búvárfotós Bajnokság díjátadóján láthattuk először, most hétvégén pedig zártkörű rendezvény keretében a Lurdy házban történt az "ősbemutató". Az eseményre több, mint 450 meghívott érkezett, így a 300 fős moziterem miatt kettő vetítésre is szükség volt. A vendégeket a film plakátjával felcimkézett ásványvízzel és rákszirommal fogadták, amit két búvárruhába öltözött lány osztogatott. A vendégek között a szudáni nagykövetségről is jelen voltak, a szudáni konzul Úr lenyűgözőnek és fantasztikusnak jellemezte a filmet, amit a vetítés után személyesen is megköszönt az alkotóknak. A film előtt a Molnár János barlangról készült Budapest Inferno trailere ment le, aminek rendezője és írója szintén Lerner Balázs, operatőre pedig Sásdi Zsolt volt, és már 11 nemzetközi díjat zsebelt be.

Fotók: Előd László

A készítők elmondták, hogy összességében 8 éve munkája van a filmben (első utak, tervezés és végül forgatások), ami több mint 2000 óra utómunkával készült el, és várható angol verzió is belőle. A jó hír, hogy a film a televízióban is megtekinthető lesz, a Spektrum természettudományos csatorna december 5-én, kedden reggel 9 órakor levetíti a 65 perces filmet, amit a jövőben bizonyára még meg fognak ismételni. 

Gyártó - Saser Productions 
Narrátor - Szersén Gyula
Rendező, Író - Lerner Balázs
Producer, Vezető operatőr - Sásdi Zsolt
Fotográfus - Selmeczi Dániel
Zeneszerző - Ruskó Péter, Székely Márton

A film az MTVA Mecenatúra Kollányi Ágoston pályázat finanszirozásával készült.

Selmeczi Dániel, a világhíres természetfotós, és Sásdi Zsolt, a nemzetközi szinten is elismert búvároperatőr nem akármilyen kalandra vállalkoznak: végighajózzák a Vöröstenger szudáni partvidékét.
A két szenvedélyes búvár eddig ismeretlen, a térképen sem szereplő korallzátonyokat is felkeres, hogy dokumentálhassa az egész világon egyedülálló, ám az embernek köszönhető környezeti pusztítás miatt egyre nagyobb veszélyben lévő életközösségeket. Kalandjaikat követve megismerhetjük a korallzátonyok élővilágának leglátványosabb képviselőit, és betekintést nyerhetünk a Föld talán legkomplexebb ökoszisztémáját kialakító evolúciós folyamatok rejtelmeibe.

Soha nem látott víz alatti felvételeken követhetjük nyomon a Vörös-tenger cápáinak mindennapjait és a világ cápafajainak nagy részét a kihalás szélére sodró cápauszony-kereskedelem folyamatát – az egyszerű szudáni halászoktól a több száz tonnás forgalmat lebonyolító közel-keleti halpiacokig. A Hans Hass és Jacques Cousteau nyomdokain járó felfedezők útját bemutató film egyszerre látványos természetfilm és izgalmas dokumentumfilm, mely részletesen feltárja a kíméletlen környezeti pusztítás okait és következményeit.

A film dramaturgiai feszültségét így nem csupán az állatok viselkedését bemutató egyedülálló jelenetek, vagy éppen az izgalmas roncsmerülések adják: a néző valódi kalandokban vehet részt: élőben követheti az eritreai határ közelében lévő zátonyok felfedezését és a cápauszonykereskedelmet leleplező nyomozást. Megismerkedhet a búvárkodás technikájával és a vízalatti képkészítés nehézségeivel, így a búvárokkal együtt izgulhatja végig az ismeretlen zátonyokat dokumentáló merüléseket.

Izgalomból pedig akad bőven egy efféle expedíción: az erős áramlatok és a kiszámíthatatlan viselkedésű cápák alaposan próbára teszik a civilizációtól több napnyi hajózásra lévő búvárok rátermettségét. A film egyedülálló látványvilágáról hazánk legtapasztaltabb búvárfilmesei gondoskodnak. A víz alatti képeket lenyűgöző légi felvételek és a szudáni mindennapokat bemutató felszíni képek teszik teljessé. Persze a leghatásosabb jelenetek a tenger lakóinak életét dokumentálják – olyan "díszletek" között, mint Jacques Cousteau 1963-ban épített vízalatti laboratóriuma, a Precontinent II., vagy a második világháború alatt elsüllyesztett Umbria teherhajó a mai napig 360 ezer bombát őrző roncsa.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés