»» ««

A szürke hét árnyalata

Fotózás

Az októberi fekete-fehér fordulónk eredménye, és értékelése.

Az októberi fordulóban fekete-fehér képeket vártunk témamegkötés nélkül. A zsűrink döntése alapján a legjobb kép: 

Garfield33 - Takeoff (12 pont)

További helyezettek:

Thomasbuvar - Csillagok útján (10 pont)
Bunny - Zorrló (8 pont)
macok - Cím nélkül (7 pont)
Fefe - A tűzharcos - The Fire Fighter (4 pont)
Beige - Tavak Ura (2 pont)
elche - Cím nélkül (2 pont)

Gratulálunk a győztesnek és minden helyezettnek, köszönjük a képeket és Gulyás Zsolt, Násfay Béla és Előd Laci munkáját a zsűriben, Lacinak külön az értékelést is.

A Novemberi fordulóban a témánk: Ember a roncson. Olyan roncs fotókat várunk, ahol búvár is szerepel a víz alatti képen. A beküldési határidő november 15. 21:00.

Előd László ehónapban is értékelt, most többet írt a zsűrizésről, melyik képet hova és miért pontozta, lássuk:

Nehéz volt ebben a hónapban is zsűrizni, mert nem rossz, de nem is érdekes, megdöbbentő képekről kellett dönteni. A fekete-fehér képek pedig további kérdéseket vetettek fel bennem egy színes képhez képest. Kellett-e a színeket elhagyni? Jobb lett-e ettől a kép? A szerző csak valamit próbált elrejteni a színek elhagyásával? A mai "színes világban" a fekete-fehér kép jogosultságát szerintem meg kell magyarázni. Félreértés ne essék, nem vagyok ezen képek ellen, csak elvárom tőlük, hogy tegyenek hozzá a képhez, hangsúlyozzanak valamit a színtelenségükkel, esetleg emeljenek ki akár egy hangulatot, akár egy részletet a folthatásukkal.

Bunny - Zorrló
Sokszor került elő, miért nem lehet látni a zsűri szavazását. Nos, most leírom, melyik képet miért arra a helyre raktam, ahova tettem. A csikóhalas kép megfelelő kompozíció, homogén a háttér amit a saját teste és a kis mélységélesség tett lehetővé. Először nem raktam be az öt képbe, mert a sokadik ilyen kép, és nekem ez a fajta portré inkább félelmetessé, kicsit erőszakossá változtatja a kis ártatlan csikóhalat, mintsem megmutatná az igazi sebezhetőségét, kiszolgáltatottságát amit az evolúció miatt el kell szenvednie. A színtelen konverzió pedig szerintem cseppet sem tette erősebbé a képet. Ugyanakkor meg tényleg egy korrekt kép és miért rakjak elé egy rosszabb kompozíciót, aminek csak az az előnye, hogy abból még nem láttunk tucatnyit csak párat. Harmadik lett nálam végül ez a fotó.
Thomasbuvar - Csillagok útján
Negyedik lett ez a kép nálam. Ez egy olyan kompozíció, amit ha egyszer látunk akkor ötletes és dicséretet érdemel a szerzője. De amikor másodszorra látom, akkor azt mondom, hogy ez egy másolat és nem érdekel. Teljesen más amikor valaki egy csikóhalat lő meg hasonlóan, mint amikor egy olyan képet kopizunk, amiben nem maga az élőlény hanem a kreatív gondolat viszi a kép mondanivalóját. Nem tagadom, hogy minden fotó elkészítéséhez, amihez a szerző használta az agyát kell kreativitás, de a "szatelit" medúza egy másik szint, mint a hasonló kompozíciójú képek. (Benne van a pakliban, hogy a szerző még nem küldte ezt a képét a DC-re és ezért most csúnyán elbántam vele, de remélem elnézi, hogy egy házi verseny értékelésekor azért nem kezdek ennek a felkutatására). A kép egy kicsit szűk egyébként nekem, elvárnám, hogy érezzem kicsit jobban a végtelen űr tágas mivoltát és a kicsiny elveszett műhold magányosságát.
Beige - Tavak Ura
Nálam nem került be az ötbe. Zavaros a víz, kontraszttalan a kép, amit nem érzem, hogy a kompozíció kívánna meg. Egy világosabb háttérből tör elő a hal feje, ami ritkán szerencsés, hiszen a tekintet mindig a világosabb részleteket keresi, ezért általában jó ha a fő téma a világosabb. Jobb lenne a kép ha vakuzva lenne, a tavak ura feje és a háttér pedig olyan alexpós lenne, hogy akár a sötétből jönne elő ez a félelmetes arc.
Fefe - A tűzharcos - The Fire Fighter
Egy ideig bent volt az ötben nálam, igaz a végén, azután kiesett. Szép, letisztult kompozíció, de ezt a képet megcsinálták már totál szemből, ami sokkal látványosabb. A színtelensége pedig inkább zavaró, még kevésbé látni a részleteit az amúgyis nehezen kivehető állaton.
macok - Cím nélkül
A második helyre került nálam ez a kép. Imádom, hogy végre egy dinamikus felvétel, a legkevésbé itt hiányoznak nekem a színek. Viszont nem tudtam előrébb rakni egy olyan képet, ami hemzseg a hibáktól. A buborék a háttérben, a mantába belelógó másik manta és zátony, zavaró részei a képnek. Szerintem a kép feldolgozásán is lehetne még mit javítani.
Garfield33 - Takeoff
Ezt a teknősös képet raktam ebben a hónapban az első helyre és nem azért mert biztos vagyok benne, hogy ez volt a legjobb, hanem mert egy szép letisztult felvétel, korrekt kompozíció, nincsenek hibái, ha azt nem vesszük hibának, hogy nem újszerű, megismételhetetlen és láttunk már több nagyon hasonlót. Nem egy totálisan statikus kép, ami miatt például mindenképpen verte a csikóhalat, még ha nem is olyan dinamikus, mint a mögé szoruló mantás kép, aminek viszont mint írtam bőven vannak hibái. Itt kell leírnom, hogy bizony az ilyen egyéni prioritások miatt van szórás még a profi zsűritagok körében is, de higgyük el, ha olyan képet csinálunk ami egyedi, nem a végtelenségig agyonfotózott és jól megkomponált kép, akkor az mindig elnyeri jutalmát. Legalábbis előbb vagy utóbb.
elche - Cím nélkül
Épp befért az ötbe! Értékeltem a fáradozást, hogy slave vaku is került a képbe, értékeltem, hogy hazánkban a repülőgép roncs fotók eddig nem jöttek dömpingben (bár ahogy tudom ez perceken belül változni fog). Itt jegyezném meg, hogy kis országunkban sokszor másoljuk egymás témáit, amivel nincs is gond, csak ne lepődjünk meg, ha egy idő múlva nem érünk vele el hazai eredményeket, mivel a zsűri elcsépeltnek fogja tartani. Ami nem zárja viszont ki a külföldi sikereket, mert ott lehet épp az ilyen téma volt hanyagolva! Visszatérve a képre, ami nem tetszik: A búvár kapaszkodik (akár ezért ki is dobhatja az értékelésből bármelyik zsűritag), nem modellkedik ezért csúnya a tartása és nem a kíváncsi, érdeklődő embert jeleníti meg. Így viszont feleslegessé válik a képen, igaz a méretek bemutatása miatt viszont jó ha rajta van a képen. Nem vagyok biztos benne, hogy ebből a szögből mutat legjobban ez a téma.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Darth-Digilog 2017 nov 04. 18:00  
Nekem az mindig jól esik! Már ha én szidhatom más képét! :-)
 3. Bunny 2017 nov 01. 22:23  
Inkább szidjuk egymás képét, az izgalmasabb :D
 2. macok 2017 nov 01. 14:25  
Gratula Garfnak, a többi helyezettnek, és köszönöm a zsűrizést, értékelést!
 1. Thomasbuvar 2017 nov 01. 13:52  
Gratulálok a győztesnek és a pontszerzőknek ;)! Köszönöm az értékelést.

Merülőhelyek

San Francisco Maru

Micronesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés