»» ««

A bohóchalakat is érinti a klímaváltozás

Tudomány

A bohóchalakat is erőteljesen megviseli a klímaváltozás, a nekik otthont adó anemónák melegebb víz miatti kifehéredése stresszhatásként éri őket, ezért kevésbé termékenyek. 

A bohóchalakat is erőteljesen megviseli a klímaváltozás, a nekik otthont adó anemónák melegebb víz miatti kifehéredése stresszhatásként éri őket, ezért kevésbé termékenyek. - írja az MTI a Nature Communications szakfolyóiratban megjelent tanulmány alapján. 

A tengervíz hőmérséklet-változásaihoz amúgy kiválóan alkalmazkodó bohóchalak a tengeri rózsák rendjébe tartozó, mérgező anemónákkal szimbiózisban élnek, az anemónák halálos mérgű csalánsejtjei védelmezik őket a ragadozóktól. Ellenszolgáltatásul a bohóchalak megtisztogatják a rózsák tapogatóit és oxigént legyeznek feléjük, ha túl keveset tartalmaz a körülöttük lévő víz.

A tanulmány készítői Francia-Polinézia korallzátonyain vizsgálták az elmúlt 14 hónap növekvő vízhőmérsékletének hatásait - erre az időszakra esett 2016 szokatlanul meleg nyara is. 

A kutatók összehasonlították az egészséges anemónákban és a kifehéredett anemónákban élő halakat. A tudósok a kifehéredett anemónákban 73 százalékkal kevesebb életképes ikrát találtak, mint a bohóchalak egészséges élettereiben. Vérelemzéseket is végeztek, amelyek szerint ezeknél a halaknál megnövekedett a kortizol stresszhormon értéke és csökkent a nemi hormonok koncentrációja. A kutatók megállapították: A víz megnövekedett hőmérséklete miatti anemónakifehéredés olyan stresszfaktor, amely csökkenti a nemi hormonok mennyiségét, ezáltal a nemzőképességet.

A szakértők úgy vélik, még legalább 51 másik olyan halfajt érinthet a probléma, melyek táplálkozása vagy ragadozóktól való védelme az anemónáktól függ.

[ Index ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés