»» ««

Stukatúra

Külföld
2/2. oldal


Zirje szigetéhez, ahol roncs található nagyjából 40-45 perces hajóút vezet még a gyors csónakokkal is, de máshonnan akár egész napos túrákat is találunk lassabb hajókkal. A merülőhely valóban roppant közel van a szigethez, és ami meglepő, egy kis faluhoz is. Érthetetlen, hogy nem fedezték fel korábban a roncsot!

A merülés nagyon egyszerű, és kényelmes. A felszínen egy bója található, így a hajóknak a kikötés egyszerű, és főleg a roncs szempontjából biztonságos, hiszen biztosan nem dobnak rá horgonyt. A búvárok életét is megkönnyíti, a kötél vége csupán néhány méterre a repülőgép farkától van a 28m mély tengerfenékhez rögzítve, így egy gyors ereszkedés után már a roncson is találjuk magunkat. A víz tiszta, sok esetben már a felszínről látni a roncsot, de 1-2 méter mélyről már biztosan, tehát a navigáció roppant egyszerű. A közepes mélységnek köszönhetően még levegővel is közel 20 perces fenékidővel számolhatunk, de a roncs Nitrox merüléshez ideális, így ha megtehetjük, merüljünk azzal.

Stukatúra
Néhány kép a roncsról

Érdemes minimum kettő merülést rászánni, főleg ha fotózni is tervezünk, mert bár a roncs maga aránylag pici - a szárnyfesztáv csupán 14 méter - rengeteg a látnivaló. A motor kb 10-15 méterre hever a repülőgéptől, akár egy képre is fotózhatjuk őket. Sem a motort sem a roncsot nem nőtte be nagyon az élővilág, így a részleteket is felfedezhetjük rajtuk.

A megtalálás után a hátsó lövész gépágyúját rögtön kiemelték a régészek - mielőtt egy enyves kezű búvár megelőzi őket, ahogy pl. a műszereknél sajnos megtették. A függőleges vezérsík letört, és nincs meg a propeller sem, a motor pedig külön van, de ezen felül a roncs szinte érintetlen. Fantasztikus élmény egy ilyen gépritkaságot meglátogatni a víz alatt! A spártai kabin, és a sérült burkolat alól itt-ott kilátszó belső szerkezeti részek, a műszerfal vagy a jellegzetes sirályszány szemből mind-mind emlékezetes részlete a merülésnek. Ha pedig mázlink van, a roncson akár murénát is láthatunk!

Mivel a kötél ott van a roncs mellett, így a nodeco idő lejártával rögtön megkezdhetjük a biztonságos emelkedést, és a pár perces megállók után már a hajón is vagyunk. A merülési idő alig több a nettó roncson töltött fenékidőnél, nagyjából 30 perc körül számolhatunk, így a levegővel se nagyon lesz gondja még a nagyfogyasztóknak sem. Ha fotózni is szeretnénk, érdemes a csapatot eltolva merültetni, 10-15 perces csúszással ideális indítani a búvárokat, így mire leérnek, az előző csapat már emelkedéshez fog készülődni.

Mindenkinek őszintén javaslom a roncs meglátogatását! Repülőgép roncsot főleg hobbibúvár számára is merülhető mélységben, pláne ilyen szép állapotban ritkán talál az ember. Ha pedig hozzávesszük, hogy autóval akár egy hosszú hétvége keretében is elérhető (szinte végig autópálya), nem sok ellenérvet tudok felhozni. Ha hosszabb időre is le tudunk látogatni, Murter környékén sok szép merülőhely található, akár az említett Francesca Di Rimini akár nem roncsok is.

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Quais (Mhal Hal)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája nagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés