»» ««

Felfúvódott perui búvár

Külföld

A külföldi sajtót bejárta néhány kép egy állítólagos dekompressziós balesetet szenvedett búvárról, aki felfúvódott, mint egy luftballon.

A külföldi sajtóhírek egy Alejandro Ramos Martínez perui tengeri búvár-halászról szólnak, aki négy évvel ezelőtt szenvedett balesetet, amikor több, mint 30 méter mélységből túl gyorsan emelkedett a felszínre. Martínez szokatlan esete a "Cuarto Poder" című műsorban szerepelt, így kapta fel a sajtó.

A dekompressziós baleseteknél a vérben, és a test szöveteiben a nagy nyomáson elnyelődött nitrogén túl gyorsan válik ki azokból, amikor a búvár felemelkedik. Ilyenkor a gáz nagyobb buborékokká áll össze, amely a zsibbadástól a bénuláson át akár közvetlen halált is okozhat. A kezeléséhez a búvárt újra nyomás alá helyezik, hogy a buborékok eltűnjenek vagy csökkenjen a méretük, majd nagyon lassan "felhozzák" a légköri nyomásra, ezt az eljárást akár többször is megismételve. A kezelés meglehetősen drága, és speciális úgynevezett dekompressziós kamrát igényel többek között.  

Az orvosok szerint ez a fajta tünet, amit Martínez produkál roppant ritka, mivel a gázbuborékok valahogy a perui szöveteibe ágyazódtak be. Az orvosok még keresik a módját, hogyan tudnák gyógyítani, a sebészi út ki van zárva, hiszen nyilvánvalóan a szöveteket nem lehet levágni róla, így a legjobb módszer még mindíg a dekompressziós kamrában történő kezelés. Eddig a hatalmas buborékok mintegy 30%-át sikerült eltűntetniük, és a becslések szerint még legalább 100 kezelésre van szükség, hogy a tüneteket megszüntessék.

A bizarr tünet a sajtó szerint állandó, komoly fájdalmat és magas vérnyomást okoz a nyilvánvaló méretből akadó kellemetlenségek mellett, amelyek miatt Martínez folyamatosan fájdalomcsillapítókon és egyéb gyógyszereken él. Emellett állítólag a baleset következtében 30kg-ot nőtt a súlya, ami meglehetősen hihetetlenül hangzik - és ez elmondható akár a teljes sztoriról is.

Hogy csupán bulvár (és nem búvár) szenzáció egy elhízott ember fotóira építve, vagy valóban egy ritka dekompressziós tünet, azt nem tudhatjuk, a képeken minden esetre egy dekókamrára hasonlító tárgy látható.

Ha van véleményed, oszd meg velünk bátran :)

[ odditycentral ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés