»» ««

Végleg eltűnhet a világ legkisebb cetfaja

Környezetvédelem

A “tenger pandájának" is nevezett kaliforniai disznódelfinekből napjainkra körülbelül 30 példány maradt fenn.

A kihalás szélére került a világ legkisebb cetfaja, a kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus), amely kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben él. A vaquitának is nevezett, mindössze egy-másfél méteresre megnövő delfinfajból ma már csupán 30 vagy annál is kevesebb egyed létezik – derül ki a WWF elemzéséből –, ezért a szervezet azonnali, kollektív fellépést sürget a megmentésük érdekében. Ahhoz azonban, hogy megóvják a világ legveszélyeztetettebb tengeri emlősét és megakadályozzák a visszafordíthatatlan károk keletkezését az UNESCO által világörökségként jegyzett Kaliforniai-öbölben, a mexikói, az amerikai és a kínai kormány együttes, összehangolt cselekvésére van szükség.

A kaliforniai disznódelfinek számára a legnagyobb fenyegetést a kopoltyúhálók használata jelenti, ami egy egyenes vonalban kifeszített hálótípus. Bár a háló használatát két évre betiltották Mexikóban, a helyi halászok többsége immár illegálisan, de továbbra is folytatja ezt a gyakorlatot, ráadásul az ideiglenes tiltást május végén feloldják. A halászat ezen formája 2011 és 2016 között a vaquita-populáció 90 százalékos csökkenéséhez vezetett.

"Kevesebb, mint 60 éve fedeztük fel a kaliforniai disznódelfint, de az emberek már most a kihalás szélére sodorták. Rendkívül alacsony egyedszámuk azt mutatja, hogy a faj és élőhelyének megmentéséért tett erőfeszítéseink kevésnek bizonyultak. Amennyiben nem teszünk azonnali, határozott lépéseket, örökre elveszíthetjük a fajt" – mondta Jorge Rickards, a WWF Mexikó igazgatója.

A WWF felszólította a mexikói kormányt, hogy haladéktalanul és állandó jelleggel tiltsa be a kopoltyúhálók használatát, és távolítson el minden elszabadult hálódarabot annak érdekében, hogy a delfinek ne akadhassanak bele, ezzel egyidejűleg pedig készítsen átfogó stratégiát arra vonatkozóan, hogy a halászokat milyen alternatív felszerelésekkel tudják ellátni.

A faj megmentéséért az Oscar-díjas színész, Leonardo DiCaprio is kiállt – aki az Egyesült Államokban a WWF kuratóriumi tagja –, ő közösségi oldalain buzdítja arra az embereket, hogy a WWF oldalán keresztül kérjék a mexikói elnököt a Kaliforniai-öböl megmentésére és a helyi halászok támogatására.

Megkülönböztető jegyei miatt a "tenger pandájának" is hívott disznódelfin ún. "járulékos fogásnak" (vagyis a halászok nem szándékos fogásának) számít: populációjának csökkenését az okozza, hogy egy, a területen élő másik – szintén kritikusan veszélyeztetett – fajra, a totoaba halra halásznak, a disznódelfin pedig beleakad a kivetett hálókba. A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, ezért – főként Kínában – rendkívül nagy rá a kereslet. Kereskedelmi útvonala Mexikótól az Egyesült Államokon át egészen Kínáig húzódik. A WWF ezért arra sürgeti az Egyesült Államokat és Kínát, hogy működjenek együtt Mexikóval a totoaba halból készült termékek illegális szállításának és eladásának megállítása érdekében.

[ WWF ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Vidonjica 1.

Croatia (Hrvatska)

3/6 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés