»» ««

A PCB továbbra is jelen van az élővilágban

Külföld

Egy tavaly elpusztult kardszárnyú delfin testében sokkoló mennyiségben találtak a rég betiltott anyagból.

Lulu, a brit vizek egyik utolsó karszárnyú delfinje, más néven gyilkos bálnája. Az állatot tavaly találták meg a skóciai Tiree szigetének partján, horgászzsinórokba gabalyodva pusztult el a több, mint hat méteres emlős.

Testében az egyik legnagyobb mennyiségben dokumentált PCB mennyiségét mutatták ki, ami több mint húzszorosa volt annak, amit a tudomány szerint a cetek szervezete képes elviselni - mondta Andrew Brownlow, a Scotland’s Rural College (SRUC) munkatársa. A szakember szerint Lulu bekerült a világ azon állatai közé, amelyek szervezetében eddig a legtöbb PCB-maradványt találták, ami aggodalomra ad okot a brit vizek maroknyi állományának hosszú távú túlélését illetően.

Az egykor elektromos készülékekhez, festékekhez és gyulladásgátlókhoz használt PCB-ket az 1970-es években tiltotta be az Egyesült Államok és az Európai Unió az emberi és állati szervezetre gyakorolt mérgező hatásuk miatt.  A lassan lebomló vegyületek azonban még ma is jelen vannak a tengeri táplálékláncban és súlyosan fenyegetik az olyan csúcsragadozókat, mint a gyilkos bálnák. A kutatók szerint Lulu életkora (legalább 20 esztendős volt) lehetett az egyik oka a magas PCB-szintnek, a vegyi anyag az évek során felhalmozódott szervezetében.

A kemikáliáknak számos hatása lehet az élő szervezetre. Bizonyítékok támasztják alá, hogy gyengíthetik az immunrendszert és befolyásolhatják a szaporodási képességet. Brownlow szerint Lulu esetében is ez lehetett a helyzet: petefészkének vizsgálata feltárta, hogy sosem hozott világra borjat.

A vegyi anyagok az agyat is befolyásolhatják. A kutatók szerint a mérgezés közrejátszhatott Lulu halálában azáltal, hogy legyengítette őt, aminek következtében nem tudott megbirkózni a kötelekkel. Brownlow szerint kardszárnyú delfinek esetében rendkívül ritkán találkozni ilyen esettel. Lulu csontvázát a Skóciai Nemzeti Múzeum őrzi.

[ Greenfo ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés