»» ««

Lampedusa a teknőcök szigete

Környezetvédelem

Szicíliától délre egy aprócska sziget, Lampedusa - a szabadság és szerelem szigete. A szabadság szerelmesei erre keresnének egérutat az Öreg Kontinensre, a természet szerelmesei pedig itt adják vissza a szabadságot megannyi tengeri teknősbékának...

Lampedusa - no nem a "Párduc" szerzője, - ez a dél-olasz szigetecske jobbára úgy szerepel a fekete hírekben, hogy fekete-afrikai menekülteket kapnak rajta, amint illegálisan behatolnának a schengeni Európába. Márpedig ha az Uniót a bevándorlóktól féltő "európai erődjéről" esik szó, ez a mediterrán sziget csakugyan egyfajta végvár, az egyik legkülsőbb bástya. 
Elvégre a Pelagie-szigetcsoporthoz tartozó, egykori latin nevén Lopadusa-sziget idelent délen, Málta és Tunisz között fekszik. Szinte kézenfekvő, hogy a jobb sorsról ábrándozó harmadik világbéli lopakodók erre veszik az útjukat, ha álmaik Európájába szeretnének jutni. Itt az Porto Empedocle kikötőben hol 240, hol "csupán" 37 vándort csípnek fülön az éjjel-nappal őrködő olasz határőrök. Hol vannak hát a szabadság határai? Menten meglátjuk.
Ez a dél-olaszországi sziklasziget alig több mint húsz négyzetkilométeren bújik meg. Néhol pokolian meredek parti ormok, másutt egy pár paradicsomi hangulatú öböl a fürdőzőknek. Pedig Lampedusa jó ideig a Földközi-tengeri turistatobzódás árnyékában húzta meg magát. Kevesen ismerték, kevesen keresték, de a helyiek talán annál többet profitáltak belőle: a sziget így megőrizte eredeti arculatát. Időközben nagyot fordult Lampedusa sorsa. Olyan turistaparadicsom ez, amely az ideérkezőknek mindenekelőtt egyetlen fontos dolgot kínál: sok és érintetlen természetet. Talán ezért is védi és oltalmazza a World Wildlife Found, a természetvédők világalapítványa, amely megfigyelőállomást teremtett itt.

Pusztán egy pillanat, és menten útra készek ezek a tengeri óriásteknőcök. Az elmúlt hetek során Daniela Freggi, a vadvédelmi alapítvány helyi állomásfőnöke és megannyi önkéntes segítője lázba jött a lehetőségtől. Teknőcöket engednek szabadon. Számukra most kezdődik a megerőltető út vissza a tengerbe, vissza a szabadságba. Ezek a "páncélos csúszómászók" nem is olyan régen még a helyi állategészségügyi intézet műtőasztalán feküdtek - csupa sérült teknős.

Daniela Freggi természetvédő:

- Pont ez az időszak az, amikor a környékbeli halászok kardhalakra mennek és eközben ekkora horgokat használnak. És sajnos a tengeri teknőcök a halakkal együtt a horgot is bekapják.

A veszélyes horgok eltávolítása és a gyógyulás után a lábadozó teknőcök számára nem marad más, mint vissza a tengerbe. Minthogy hosszú időt töltöttek el a vízen kívül, a szárazföldi lét kiváltképp terhes és veszélyes a számukra. Daniela Freggivel teszünk egy gyors körutat, aztán irány a tengerpart. A lampedusai kikötőben már várnak a nézők, nem is páran, akadnak több százan is. Pedig a vadvédelmi állomás nem is reklámozza a "szabadságot a gyógyult teknőcöknek" operációt. Igazság szerint jobb volna ezt az aktust csöndben lezavarni. De a szájról-szájra terjedő hírek mégiscsak vonzzák a helyiek és turisták tömegét. Daniela ki is használja a kínálkozó lehetőséget - a vízparton tüzes beszédet tart a természetvédelem fontosságáról. Bizony hosszas meggyőző munkára volt szükség, hogy megnyerjék céljuknak a helyi halászokat és a hatóságokat. A vadvédelmi világalapítvány és a római egyetem támogatta a tervezetet. Így már évente vagy ötszáz sérült teknőcöt segítenek a gyógyuláshoz és segítenek - a túlvilág helyett - vissza a vízi létbe.
Az érintettek többnyire csak hosszú vonakodás után kezdenek el ösztöneikre hallgatni, aztán vissza a tengerbe, vissza a szabadságba. A nézők lelkesek.

- Nagyszerű érzés ez. Tényleg. Még sosem volt részem ilyen élményben!

- Csak pár métert kellett megtenniük, aztán sajnos eltűntek a szemünk elől.

Egyes teknőcök - balszerencséjükre - "visszatérő vendégek".

Daniela Freggi: - Mostantól újra vissza kell szokniuk a szabadsághoz. Ez persze megint sok kockázatot rejteget magában. Némelyiküket már kétszer-háromszor is befogtuk. Mintha nem tanulták volna meg a leckét...

Pusztán pár kilométernyivel odébb találjuk az Isola dei Conigli természetvédelmi területet. Itt minden reggel turisták hada indul "testének bevetésére", ez a környék legszebb és leghíresebb fürdőzésre alkalmas öble. Olykor jelképesen kitehetnék a "megtelt" táblát. Sok helyi és megannyi külföldi vendég örök zaja tombol itt vízen és vízparton egyaránt. Csúcsidényben a pompás partszakasz szinte minden négyzetcentiméterére jut itt vendég, egy pár tisztán tartott földsávtól eltekintve. Itt találkozunk Paola Chesi biológussal, ő mesél ezeknek a tobzódó strandi életről leválasztott földsávoknak a fontosságáról.

Paola Chesi biológus: - Ez az a partszakasz, amelyen a tengeri teknősök kikecmeregnek a vízből, hogy aztán a strandon átvágva elbújjanak azokon a pontokon, ahol elrejtik tojásaikat.

Ez mindig éjszaka történik, így kora reggelre, mire az első turisták megérkeznének, a tojások biztonságban lehetnek.

Paola Chesi: - Az a dolgunk, hogy figyeljük az egész területet, és amikor a teknősbékák elkezdik befészkelni magukat, gondoskodjunk az érintett terület lezárásáról.

Mostantól tehát a természetvédők önkéntes brigádjai tartják szem előtt ezt a partszakaszt. Itt, csakúgy, mint az egész öbölben, tilos a horgászás. Mindjárt este nyolc óra, a napfürdőzők lassan hazamennek. Nyolctól ugyanis üresnek kell lennie a strandszakasznak, erre a megállapodásra jutottak a természetvédők a hatóságokkal. És ahol néhány perce még tombolt a tengerparti láz, mostantól temetői csönd honol. A sziklák között újra Paolára bukkanunk. ő vigyázza a partszakaszt - biztos, ami biztos. Minden éjszaka itt van, egy szemhunyásnyit sem alszik. Hogy bírja ki ezt?

Paola Chesi: - Minthogy minden éjszakát itt töltök, hajnalonként vagy délelőttönként csak muszáj egy kicsit aludnom. De tudja, mikor jön el az igazi pihenés ideje? Majd télen!

Mindjárt fél kilenc, lassan bealkonyult. Paola előkapja high tech fölszerelését. Mostantól "éjszakai szemüvegen át" őrködik a partszakaszon. Így figyeli, hol rakják le a teknőcök a tojásokat, illetve, hogy nem zavarja-e meg egy kéretlen kíváncsi a csöndes aktust. Négy hónapon át Paola vigyázza a lampedusai Paradicsom békéjét... Számára csak utána jön el a békesség... 

A műsor

[ PoliTour , mtv.hu ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés