»» ««

Mi történt Rob Stewarttal?

Külföld

Adam Skolnick - tapasztalt technikai és szabad tüdős búvár cikke, találgatások helyett.

Rob Stewart, a Sharkwater című népszerű tudományos ismeretterjesztő film rendezője január 31-én reggel azzal a szándékkal érkezett Islamorada Caloosa Cove Marina-ba, hogy újralélegző-készülékkel a mélyben rejtőzködő fűrészes ráját filmezzen. Az újralégző készülék lehetőséget nyújt buborékok nélkül, csendesebben mélyebbre merülni, rövidebb dekompressziós idővel, mint a nyílt rendszerű légzőkészülékkel.

Rob gyakorlott búvár volt, több száz, ha nem több ezer merüléssel a háta mögött. De az újralégző-készülék új volt számára! Decemberben határozta el, hogy fűrészes rájákról készít felvételeket, januárban végezte a tanfolyamot a Fort Lauderdale-i Add Helium bázison, Peter Sotis instruktor oktatásában. Január 27-én kapta meg a bizonyítványt, és 4 nap múlva már újralégző-készülékkel merült.

Az időjárás ideális volt, száraz-ruhában merültek a 111 éves kanadai gőzhajó roncsánál. Társa az oktatója, Peter Sotis volt. Aznap háromszor merültek! Amikor délután 5 órakor felbukkantak a transzfercsónaknál Rob jelezte, hogy minden rendben, Peternek sikerült önerőből bekapaszkodni a motoros gumicsónakba, de ott elájult. A legénység oxigénpalackkal nyújtott elsősegélyt. Néhány pillanattal később Rob felé fordultak, de a 37 éves férfi már nem volt sehol. Azonnal értesítették a parti őrséget, melynek helikoptere 5 percen belül úton volt, és két hajója is elindult a térségbe Miamiból.

Nem sokkal az után, hogy bejelentették: pénteken napnyugtakor befejezik a Rob Stewart után folyó kutatást - rábukkantak a holttestére 67 méteres mélységben.

Rob Stewart a kanadai Torontóban született és nevelkedett, családjának minden tagja a búvárkodás szerelmese. 13 évesen végezte ez a tanfolyamot és az elkövetkező 15 évben minden családi nyaralásuk a búvárkodásra épült. Az Ontario Western University-n biológiát tanult, sikeres fotós és operatőr lett. A fiatal, jóképű, tehetséges és szenvedélyes fiatalember nem csoda, hogy Los Angeles-ben találta magát. Mentora Paul Watson Kapitány lett, 2002-ben lépett a Sea Shepherd Ocean Warrior hajójára, a Costa ricai cápaorvvadászat elleni kampányunk önkénteseként. A guatemalai és Costa ricai vizeken készített felvételei láthatók a Sharkwater című dokumentumfilmben.

A Sharkwater nemcsak a cápauszony-orvvadászatot leplezte le, de a cápák 400 millió éves evolúcióját is segít megérteni.

"Egész életedben azt hallod, a cápák veszélyesek. Azt mondják, ne kalandozz az óceánban... aztán meglátod azokat, akiktől egész életedben óvtak, és rájössz, tökéletesek, nem akarnak bántani téged. A leggyönyörűbbek, amit valaha csak láttál. És az egész világod gyökeresen megváltozik." - vallotta Rob.

Paul Watson Kapitány: Meg akarta mutatni, hogy a cápák gyönyörű teremtések és nélkülözhetetlenek bolygónk ökoszisztémájához. Filmje milliók szemléletét változtatta meg a cápákról.

David McGuire - Shark Stewards szervezet: A Sharkwater dokumentumfilm nyomán az illegális cápauszony-vadászat harmadára, míg Hongkongban a cápauszony-kereskedelem a felére csökkent. Kínában az állami vacsorákon többé nincs a menüben cápauszony. Az Air China, DHL, UPS betiltotta a cápauszony-szállítmányozást, ahogy a világ egyik legnagyobb teherszállító hajótársasága, a kínai COSCO is! Nyerjük a csatákat, de a háborúnak még nincs vége!

2016 novemberében, a Földfoki-szigeteken illegális Kékcápa-kereskedelemre bukkant, ezért úgy döntött, elkészíti a dokumentumfilm folytatását. A szigetek körül napi 1500 Kékcápát zsákmányoltak, spanyol állateledel gyártók igényeire. A filmet szeptemberben tervezték bemutatni a torontói nemzetközi filmfesztiválon.

A technikai búvárok csak ismételgetik a kérdést, miért kellett egyetlen nap alatt háromszor olyan mélyre merülni, kockáztatva a dekompressziós betegséget? A legtapasztaltabbak is maximum két merülést mernek elvégezni egy nap alatt.

Simon Liddard - Blue Marlin Dive - Indonézia: Amikor újralégző-készüléket használsz, akkor az alapoktól kezded a merülést! Nem számít, hányszor merültél már, kezdő vagy! Nincs tapasztalatod. Ha a búvár véletlenül hypoxiás gázt lélegez be a felszínen, öntudatlanul süllyedhet a mélybe!

Folytatnunk kell, amit Rob Stewart elkezdett! Fel kell számolnunk az illegális cápauszony-vadászatot! Ő örökké az óceán gyönyörű titkainak tolmácsa marad.

[ Sea Sephard Official Hungary ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Bunny 2017 feb 12. 20:04  
Lehet ez a konkrét típus volt új neki? Ha jól tudom újralégzőknél mindegyikre külön van vizsga. De lehet tévedek.
 5. kispista 2017 feb 12. 17:13  
A Sharkwater-ben többször is látható, hogy rebreatherrel (is) merül. Tehát nem volt új dolog számára.
 4. Beige 2017 feb 08. 23:34  
Miért volt a közelmúlban olyan baleset amiröl lehet tudni valamit pletyka szinten túl? Pl a nyári Krk-i balesetről se tudunk semmit, némi pletykán kívűl. Azt tudjuk hogy kinek nem volt köze hozzá, meg hogy ki az aki nem nyilatkozik. Gondolom Bunny ilyesmire gondolt, nem konkrét esetre.
 3. baribuvar 2017 feb 08. 21:57  
Mert volt ilyen Magyarországon?
 2. Bunny 2017 feb 08. 16:22  
Lehet már annyira nem volt észnél amikor felment, hogy felfújja a ruhát/jacketet hanem felúszott, így amikor elájult elsüllyedt. Vagy nem volt már gáz, amivel felfújja a cuccot, nem is tudom újralégzőnél ez hogy megy, miből táplálja a szárazuhát pl, de gondolom külön palackból. Mivel mindketten rosszul lettek a felszínen, valami nagyon félrement, egyikük túléle a másikat megtalálták, és ez nem magyar búvárbaleset, hogy eltussolják, szóval jó eséllyel ki fog derülni mi történt.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés