»» ««

A ráják csatája

Külföld

Ezek az emberek lenyilazzák a vemhes rájákat, kirángatják a csónakba, majd szétverik egy baseball ütővel őket, hogy végül visszadobják a vízbe.

Minden évben cownose (tehénorrú?) ráják csapatai úsznak fel a floridai Chesapeake öbölbe, hogy életet adjanak a kövekező generációnak. Ezek a ráják barátságosak, úgy vitorláznak a vízben ahogy a siklóernyősök vagy kite surf-ösök a levegőben - csodálatos és rejtélyes élőlények az óceánokból. A kutatások azt mutatja, hogy ezek a ráják meglehetősen intelligensek, valószínűleg még bizonyos éntudatuk is van. 

És évről évre jónéhány ezen csodálatos állatokból találkozik a végzetével.

Vadászok ijjakkal felfegyverezve hajóra szállnak, hogy kilőjjenek minél több ráját - mindezt egy verseny miatt, amit "A ráják csatája" névvel hirdetnek meg. Mivel a verseny a szaporodási időszakban zajlik, a megölt állatok jórésze vemhes. Azon állatokat, amelyek nem pusztulnak el a nyíl sebzésétől, a felszínen baseball ütővel vernek agyon.

A ráják vadászata eredetileg a Virginia állam ötlete volt, hogy ezáltal növeljék az egyre gyengülő osztiga halászat sikerét. A kampány szerint a rájákat étkezési célokra kell megölni - amivel az a gond, hogy az állatok íze borzalmas, vizelet ízű. Így aztán a verseny végén a leölt állatokat visszadobálják a vízbe, így a "sportértéken" kívül semmi haszna nincs a gyilkolásnak.

2015-ben a Showing Animals Respect and Kindness (SHARK) egy filmet forgatott a versenyről, amelynek hatására mintegy 146.000 aláírás gyűlt össze a petíción, hogy tiltsák be azt. 

A videó eljutott Maryland állam szenátorához is, aki szintén az verseny ellen foglalt állást.

"Ezek az emberek lelövik a rájákat, aztán kirángatják a csónakba, majd szétverik egy baseball ütővel őket. Ezután bedobják a vergődő állatot egy vödörbe, amit aztán visszaöntenek a tengerbe. Ez egyszerűen embertelen. Nem hiszem, hogy bármely élőlény ilyen elbánást érdemelne!" - nyilatkota a szenátor, Ron Young.

A szenátor előterjesztés készített, amely lehetővé tenné, hogy a hasonló versenyeket illegálisnak minősítsék. Az előterjesztés több állatvédő csoport is támogatja, és arra biztatják a többi állam lakóit is, hogy ők is jelezzék a saját képviselőik felé, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket. Természetesen a petíciót most is van lehetőség aláírni az alábbi elérhetőségen

[ The dodo ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Finolhoss

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés