»» ««

Fertőzött vizek

Magyarország

Hasmenést és bőrbetegséget kaphatnak a bányatavakban strandolók Borsodban. A legtöbb tele van baktériummal. Akár hepaititsz A-t is terjeszthet a borsodi bányatavak vize.

Négy Borsod megyei bányatóban is sokkal több baktériumot találtak, mint amennyi az úgynevezett egészségügyi határérték. Összesen nyolc bányatavat vizsgáltak, vagyis minden második tó fertőzött. Minden nap több ezren fürdenek bennük.

A Mályi tavon és környékén a legrosszabb a helyzet. Vízében túl sok a baktérium, fürödni már nem ajánlott benne, a part mégis tele van - ahogy az a Tények felvételein látható. A legtöbben nem is tudják, hogy milyen az a víz, amibe belemennek. "Egyetlen WC van, az is úgy el van dugva, hogy nem lehet megtalálni, és nagyon sokan sajnos a vízben intézik el a dolgukat" - mondta az egyik strandoló.

Ez az egyik tó, ami megbukott az ANTSZ vizsgálatán, de nem az egyetlen. Nyolcból négy tó esetében a vizet nem találták megfelelőnek - ahogy ők fogalmaztak. Magyarul, nem tilos bennük fürdeni, de több betegséget is el lehet kapni, lázat, hasmenést, de akár hepaititsz A-t okozó vírus is lehet a vízben. Most a Mályi tó a legrosszabb, pedig egy hónappal ezelőtt itt még kiváló volt a vízminőség. Aztán jöttek a strandolók és a vadkempingesek, itt hagyták a szemetet, és a nyilvános WC-ket sem használták mindig.

"Ezek a bányatavak kizárólag kívülről, tehát a környezetükből, illetve a használóktól szennyeződhetnek" - mondta el a Tényeknek Kádár Mihály, az Országos Közegészségügyi Központ főosztályvezetője.
Az ország többi részén az ANTSZ szerint nem annyira rossz a helyzet, mint Borsodban. Minden hónapban kétszer megvizsgálják a vizet mindenhol. Ahol nem jó, ott kitesznek egy táblát, hogy a fürdést nem ajánlják, de az sokszor már másnapra eltűnik.

A Balaton és a Velencei-tó vízminősége a legutolsó mérés szerint a legtöbb helyen kiváló - mondja a Tiszti Orvosi Szolgálat. A Balatonnál hetven strand vize kiváló, négy pedig megfelelő minősítést kapott. A Velencei-tónál kilenc strand vízminősége kiváló volt, haté pedig megfelelő.

[ TV2 ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés