»» ««

Önjáró robot vizsgálja a Bermudák vizeit

Tudomány

Egy apró, önjáró víz alatti jármű (AUV), a Spray nemrégiben kezdte meg útját a tenger alatt Bermudától délkeletre.

A két méter hosszú, narancs színű jármű 1,5 méteres szárny fesztávval rendelkezik, mellyel lassan teszi meg útvonalát északnyugati irányba, áthalad a Golf-áramlaton és eléri a kontinentális padot a másik oldalon, majd visszafordul és visszatér a Bermudákhoz.

A Spray az első AUV, mely már egyszer áthaladt a Golf-áramlaton. Az utazást a jármű most másik irányból kezdi meg. Az 50 kilós robotot a Woods Hole oceanográfiai intézet munkatársai indították el. A kutatók végig követik majd a robot útját egy műholdas nyomkövető segítségével.

A jármű, mely úgy néz ki, mint egy repülőgép modell mozgó alkatrészek nélkül, másfél csomóval halad majd észak felé, naponta körülbelül 20 kilométert téve meg. Az óceán számos tulajdonságát figyeli majd, ahogyan felemelkedik a felszínre, utána visszaereszkedik jó ezer méterre a fenékre, naponta háromszor. A Spray hét óránként 15 percet tölt el a felszínen, hogy továbbítsa helyzetének adatait és az óceánról begyűjtött adatokat - hőmérséklet, sósság és nyomás - a kutatóknak.

A Spray 6000 kilométeres távolságot tesz meg, mely azt jelenti, hogy átszeli az Atlanti-óceánt és egyéb óceáni medencéket. A kutatók azt tervezik, hogy a robotot az év második felében elküldik az intézet és a Bermuda-szigetek közötti útra is. A tavalyi sikeres utazás bizonyította, hogy az automatikus jármű hosszabb távokat képes megtenni, és új lehetőségeket teremt az óceán kutatására.

[ Science Daily ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Merlo Reef

Sudan

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés