»» ««

Olajfúrás Belize-ben? Nem!

Környezetvédelem

A Karib-tenger partján fekvő Belize október végén jelentette be szándékát, miszerint tengeri területein olajfúrásokat kezd.

A WWF és partnerei arra figyelmeztetnek, hogy a mélytengeri olajtartalékok felkutatását szolgáló szeizmikus tesztelés felbecsülhetetlen károkat okozna a tengeri élővilág és az itt élő emberek számára.

Ha valóban megkezdik a fúrásokat, azok mindössze 1 km-re lesznek a sérülékeny Belize Korallzátony rezervátumtól, amely az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneinek listáján szerepel.

 A WWF arra figyelmeztet, hogy egy esetleges olajszivárgás végzetes következménnyekkel járhat arra a mintegy 190 000 emberre nézve, akik megélhetése a tengeri és a tengerparti élővilághoz kötődik. Továbbá veszélyeztetheti a teljes Közép-Amerikai Korallzátony Rendszert, amely Mexikótól, Guatemala és Honduras érintésével húzódik végig a karib térségben.

2015 végén Belize nyilvánosan vállalta, hogy megtiltja a mélytengeri olajkitermelést a világörökségi területen, de az erről szóló törvényt a mai napig nem fogadták el. A törvényjavaslat tartalmaz egy keskeny pufferzónát is, de az UNESCO Világörökségi Bizottsága azt kérte, hogy az ország fontolja meg a keskeny átmeneti terület biztonságos kiterjesztésének lehetőségét.

"Belize egyike azon kulcsfotosságú természeti területeinknek, amelyek egészségétől a bolygónk természeti erőforrásainak jövője, és egyben a mi jövőnk is függ. Ahogyan saját, európai példáink esetében is,Belize esetében is azonnali cselekvésre van szükség. Spanyolországban a többmillió vándormadár pihenőhelyéül szolgáló Donana Nemzeti Parkveszélyeztetettsége, Bulgáriában pedig a Pirin Nemzeti Park beépítési tervei mind azt mutatják, hogy még legfontosabb természeti területeink védettsége sem biztosított " - foglalta össze Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Az északi félteke legnagyobb kiterjedésű korallzátonya egyenlőre megmenekült a mélytengeri próbafúrásoktól, miután a Belize-i kormány a civil lakosság, a társadalmi és természetvédelmi szervezetek összehangolt tiltakozó akcióját követően visszavonta ezirányú terveit.

[ WWF ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés