»» ««

Fantasztikus hajótemető Bulgáriában

Külföld

A 700-800 méteres mélységben az oxigén hiánya kiváló állapotban őrizte meg a roncsokat.

Bulgária partjaitól nem messze egy hatalmas, ősi hajótemetőre bukkantak. A viszonylag kis területen összegyűlt nagyjából 40 hajó akár egy évezredet is átölelhet, hiszen találtak itt a 9. századból de a 19. századból is maradványokat. A roncsok között az Ottomán és Bizánci birodalom hajóit is felfedezték. Sajnos a búvárok számára ez a hír nem annyira örvendetes, a roncsok ugyanis nagy mélységben találhatóak.

A mintegy 700-800 méteres mélységben az oxigén hiánya tette lehetővé a roncsok kitűnő állapotban való megőrzését. Az eddig megtalált hajók szerkezete, árbócai, de még a főbb díszítések és a fedélzeten hagyott kötelek is jól kivehetők, így az sincs kizárva, hogy később írásos dokumentumokra bukkanunk. 

foto: University of Southampton

A feltárás során két távirányítású robot segítségével 3D technikákat is alkalmaznak, amelyekkel anélkül vizsgálhatják a tengeri üledéket, hogy azokat fizikailag is fel kellene tárni. Azt egyelőre nem tudni, hogy tervezik-e a hajók kiemelését – Bulgária aláírta a kulturális örökség részét képező tárgyakkal való kereskedelem tiltását célzó 2001-es egyezményt, amely többek között szabályozza a leletek felhozását és azok kiállítását.

[ Th Sun ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Galawa

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés