»» ««

Kétezer éves DNS egy ókori görög hajóroncsból

Tudomány

Egy roncsban olyan emberi maradványokra leltek amelyekből jó eséllyel elemezhető DNS-t nyerhetnek ki.

A görög Antiküthéra sziget mellett az előző századfordulón tengeri szivacs után kutató halászok egy elsüllyedt hajót fedeztek fel. A roncs talán a leghíresebb ókori tengeri lelet, de még mindig tartogat magában felfedeznivalót. A hajóroncsból előkerült leghíresebb lelet egyértelműen egy ókori óraműnek tartott szerkezet, ami antiküthérai mechanizmus néven vált ismertté. Némelyek egyenesen az első számítógépnek tartják. Most emberi maradványokra leltek a búvárrégészek, amelyekből jó eséllyel elemezhető DNS-t nyerhetnek ki.

Mind a mai napig dolgoznak a területen búvárrégészek, akik már az aljzatot kutatják át újabb leletek után. Hogy milyen tömegben találhatók a lelőhelyen ókori tárgyak még ma is, az sejthető abból, hogy az aljzat legalább annyi törött cserepet tartalmaz, mint homokot. Idén augusztus közepén a 2014 óta a helyszínen dolgozó régészek megtalálták eddigi kutatásuk legfigyelemreméltóbb leleteit. A Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) munkatársai egy részleges koponyára, három fogra, lábszár- és karcsontokra, valamint bordákra bukkantak. Noha első hallásra ezek a leletek nem feltétlenül tűnnek szenzációsnak, olyan jó állapotban maradtak fönn, hogy a kutatók abban bíznak, hogy elemezhető DNS-t vonhatnak ki belőle. A talált csontok vörösre színeződtek a mellettük lévő rozsdásodó vastól. Ebből arra következtetnek, hogy az áldozat talán rabszolga lehetett, akit a hajótestben láncoltak le, így a süllyedéskor nem tudott elmenekülni.

Brendan Foley, a WHOI és a görög kulturális és sportminisztérium közös kutatócsoportjának vezetője elmondta, hogy ha sikerül DNS-t kivonni a maradványokból - amelyre a legnagyobb esély a koponya vastag csontjaiból ígérkezik -, akkor ezzel rengeteg ismeretre tehetünk szert az elhunyt származásáról, koráról, esetleg egészségi állapotáról. Az már most is valószínűnek tűnik, hogy egy fiatal férfiról van szó.

[ MNO ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés