»» ««

Duotone forduló értékelése

Fotózás

A júliusi fotósverseny képeinek szöveges értékelése Előd Lászlótól.

A Duotone fordulóra nevezett képeket Előd Laci értékeli, akinek ezúttal is köszönjük áldozatos munkáját.
Emlékeztetőül: olyan víz alatti élőlényről vártunk képet, amelyen két szín dominál.

Bunny - Kis lépés egy csigának ...
A kép egyértelmű pozitívuma a szerkesztése, az élőlény elött több a hely mint mögötte. Sajnos a környezete nem szép és túl éles is, a kisebb mélységélesség segíthetett volna valamit. Örök szabály, nem elég az élőlényt megtalálni a körülötte levő dolgok nem lehetnek zavarók. A homogén háttér mindig kötelező.
macok - Ghost gobi (fehér és piros)
Nagyon megfelel a kiírásnak, ezen a felvételen is van elég hely a halacska elött. Talán picit túl párhuzamos a géb a kép széleivel, picit felülről nézünk rá és a szemei állhatnának még szebben. Fekvőben még közelebbről látványosabb lenne, persze azt már nem biztos engedte volna. Ezek nüansznyi dolgok, inkább mitől lehetne még jobb a felvétel felvetések.
yxygan - A pöttyös az igazi!
Szépen átlósan vannak elrendezve a rája szemei, de picit magasról van komponálva és ettől nem hoz tűzbe a kép. A bal szeme és kopoltyúja van kiemelve megvilágítással, de nagyon részleteket nem látunk ebben a szemében. A kopoltyú meg kevésbé érdekes.
Zook - Lilat síga
Egy picit középre komponált, de a háttér foltja szépen kiemeli a csigát. Sajnos ezek az élőlények szeretnek csúnya "gazokon" mászkálni, ami tönkreteszi a kép szépségét, az életlen foltjai különösen csúnyák.
Fefe - Pigmy fűszálat legel - Pigmy grazing grass
A fűszál inkább felesleges és ront a képen, nem hangsúlyoznám még külön a címmel is. Egy picit szűk és a részletei a képnek arról árulkodnak, hogy ez egy nagyobb képből lett kivágva. Mindezek ellenére, természetesen sokan örülnének ha láthatnának pigmyt és lenne ilyen felvételük.
mali - Sárkány Hal
Az átlós elrendezés itt is plusz pontot ér. Ezt a halat már én is sokszor fotóztam és eddig mindig a kukában végezte. Nem túl látványos és beleolvad a környezetébe. Nem a fotóversenyek favoritja ez az élőlény.
Btomi33 - Vizeink kistigrise
Újabb átlós elrendezés, de a fotózzunk alulról szabályt egy kicsit túlzásba vitte a kép szerzője. Nekem az édesvíz szép színeket vagy végtelenszerű látótávolságot jelent, nem halászgatást a zavarosban. Érdemes lenne inkább ilyen helyeket felkeresni és ugrásszerűen javulna a képanyag!
istvanv - Duotone duóban
A kettő mindig jobb mint az egy. Ez a legnagyobb előnye a képnek. A nagyon középre szerkesztés, a felesleges állókép formátum viszont sokat ront a végeredményen. Én továbbra sem szeretem ha ennyire látható a háttér, még akkor sem ha egész normálisan néz ki és viszonylag homogén is.
Balage - Csikos
Amikor egy szép rák kimászik a szép tengeri rózsa környezetéből, akkor már vesztes helyzetből indul a fotózás. Nem elég megtalálni az élőlényeket, hanem a szép példányt a jó környezetben kell tökéletesen megfotózni.
Thomasbuvar - Átmeneti ezüst-piros kabát
Régi téma, egész jól újratöltve. Lehet, hogy sem a kék hátteret erre a nagyon sötét lilásra állítottam volna be, sem ennyire bordósra nem húztam volna a red big eye fisht, de azért tetszik a kép.
elche - Cím nélkül
Az igazán nem ütős témáknál a képszerkesztés, a környezet, a fények szerepe még fontosabb, hiszen csak ezek húzhatják fel az amúgy érdektelenebb dolgokat. Nem lehet hiba a képen. Nem lehet zavaros a háttér mint itt a jobb felső sarok. Nem lehetnek kitakarások a fő témából és eleve kicsit különlegesnek és szépnek kell lennie a kép minden részletének. Itt ez most több sebből vérzik.
Garfield33 - Pink-fehér duóban
A kettő mindig jobb mint az egy. A homogén háttér nagyon fontos. Ha zavaros a környezet érdemes csak a témát megvilágítani. Ezen a képen ezek mind megvannak, jól sikerült a felvétel.
nme - A csíkos fogorvos
Élőlény az élőlényen már plusz ponttal indul, főleg ha egy látványos rák egy murénán tisztogat. Sajnos ilyenkor nehéz a hátteret kihagyni a képről, a legjobb megoldás előretolni a vakukat és felénk visszafordítani úgy, hogy még épp meg legyen világítva azért a muréna orra is, de a háttér lehetőleg ne kapjon a vaku fényéből. Kis matekolás, de megéri!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Garfield33 2016 aug 02. 11:51  
Köszi szépen az értékelést.

Mondjuk, miután elolvastam a véleményeket, lecsekkoltam, ki is írta ezeket a majdnem kedves mondatokat.
Aztán rájöttem, hogy egy hét szafari után a sok nitrogéntől és sisától, meg a melegtől az illetőnek a szíve is meglágyult, nemcsak az agya...

Merülőhelyek

Small Giftun / Police station

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés fal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés