»» ««

Rhode Island-i kikötőben keresik Cook kapitány hajóját

Külföld

Amerikai tengeri régészek szerint a Rhode Island-i Newport kikötőjének mélyén lehet a hullámsírja James Cook angol hajóskapitány hajójának, az Endeavournek.

A newporti kikötőben zajló kutatásokat a víz alatti régészettel foglalkozó Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) vezeti. A szervezet munkatársai egy Providence-ben tartott szerdai sajtótájékoztatón mondták el, hogy öt roncsra szűkítették kutatásukat.

Kathy Abbass, a szervezet alapítója és vezetője egy 1998-as levéltári kutatás során fedezte fel, hogy a nagyjából 32 méter hosszú Endeavour annak a 13 hajóból álló flottának a része volt, amelyet a britek 1778-ban, az amerikai függetlenségi háború idején elsüllyesztettek, hogy eltorlaszolják a kikötőt. A hajót addigra Lord Sandwichre keresztelték át.

A szervezet két évvel ezelőtt állapodott meg a Sydney-ben működő Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeummal róla, hogy az intézmény segíteni fogja a Rhode Island-i szakemberek azon törekvését, hogy Cook 1768 és 1771 közötti felfedezőútjának 250. évfordulójáig megtalálják a hajó hullámsírját.

A RIMAP emberei nemrég Londonban őrzött dokumentumok révén azonosították azokat a helyszíneket, ahol annak idején elsüllyesztették a flotta hajóit. Abbass szerint az Endeavour egy öt hajóból álló roncscsoportba tartozik. A szervezet a tizenháromból eddig kilenc hajó hullámsírját térképezte fel a kikötőben, köztük az említett ötösfogat négy tagjának nyughelyét.

“Tudjuk, hogy öten voltak, és tudjuk, hogy ebből négyet feltérképeztünk. Úgy véljük, megtalálhatjuk az ötödiket is. Ez lesz a mostani év feladata" - húzta alá Abbass.

Cook 1766-ban megfigyelt egy napfogyatkozást, amelyről beszámolt a brit Királyi Természettudományos Társaságnak. A testület ennek nyomán bízta meg az első csendes-óceáni tudományos expedíció vezetésével.

Kinevezték hadnaggyá és a 368 tonnás, Endeavourt adták neki. Tahitiba kellett vinnie a társaság tudósait a Vénusz Nap előtti átvonulásának megfigyelésére, emellett a déli földrész kutatásában meg kellett előznie a franciákat és a spanyolokat.

1768-ban indult útnak. A napfogyatkozás 1769. június 3-án volt, ezután a feltételezett Terra Australis keresésére indult. 1770. április 19-én érte el Ausztráliát. A keleti partvonal mentén északra haladt, átkelt a Nagy-korallzátonyon, ahol hajója megsérült, és hetekig javították. A Korall-tengeren és a Torres-szoroson át hajózva 1771-ben ért haza.

[ Delta ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés