»» ««

Soha nem látott korallpusztulás Ausztráliában

Külföld

Az ausztráliai Nagy-korallzátony 93 százalékát érinti a kifehéredés, sőt már Sydney környékén megjelent a probléma.

Ausztrál kutatók a térségről készített kiterjedt légi és víz alatti felvételek alapján feltárták, hogy a Nagy-korallzátony 93 százalékát érinti a korallfehéredés. A 2300 kilométer hosszan húzódó képződmény mintegy egyharmadának - 911 korallzátonynak - állapotát mérték fel, és a súlyostól a kisebb mértékűig terjedő kifehéredést észleltek.

Terry Hughes professzor, a kifehéredést vizsgáló akciócsoport vezetője szerdán közölte, soha életében nem látott ilyen mértékű kifehéredést. "A pusztulás olyan, mintha 10 ciklon csapott volna le egyszerre a Nagy-korallzátony északi térségében. Dél felé haladva a zátonyok többségének károsodása kisebb vagy közepes mértékű, ezeknek hamarosan talpra kell állniuk" - magyarázta. A világ legnagyobb koralltelepét felügyelő ausztrál hatóság vezetője március közepén közölte, hogy a térségben februárban 33 Celsius-fokra emelkedett az óceán felszínének hőmérséklete.

A Sydneyi-öbölben rutin megfigyelések során is találtak kifehéredett korallkolóniákat számos helyen. A tudósok becslése szerint egyes helyeken a korallok 45 százaléka kifehéredett. Samantha Goyen, az UTS tudósa szerint a szakemberek nem számoltak azzal, hogy ilyen gyors változás megy végbe a korallok fiziológiájában, a sydneyi korallok néhány hét alatt kifehéredtek.

"Aggódunk a jelenség miatt. Első alkalommal észleltünk ilyet a Sydney-öbölben. A fehéredés itt egy kicsit más, nem olyan magas a hőmérséklet, mint a Nagy-korallzátonynál" - mondta Mathew Nitschke, a Sydneyi Műszaki Egyetem (UTS) szakembere.

A Sydney-öböl vizének hőmérséklete elérte a 26,5 Celsius-fokot. Az év ezen időszakában az átlaghőmérséklet 24-24,5 Celsius-fok. A szakemberek remélik, hogy a tengervíz felszínének hőmérséklete 23 Celsius-fokra csökken, mielőtt a déli féltekén beköszönt a tél, és a korallok két-három hónap vagy hosszabb idő alatt regenerálódnak.

Ausztrál kutatók a Science című tudományos folyóiratban múlt héten közzétett tanulmányukban kimutatták, hogy hőhullámok idején fenyeget a korallfehéredés, ha a vízhőmérséklet 2 Celsius-foknál többet emelkedik, lehűléskor azonban képesek regenerálódni. Ha azonban a vízhőmérséklet tartósan 0,5 Celsius-fokkal emelkedik, a korallok elveszítik a túlzott melegedés elleni természetes védelmüket, és a zátonyok fehéredése drámai mértékben nő.

[ Delta ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés