»» ««

Sardine run... az Adrián

Adria

Évtizedek óta merülök az Adrián, de ehez fogható merülésem még nem volt - lelkendezett Robert.

Most szeptember 20-án, vasárnap délelőtt Dr.Robert Korim SDI-TDI Instructor Trainer - akit Magyarországon is sokan ismernek - Korcula szigetén a priscapaci búvárbázis előtt fekvő Vrhovnjak-sziget keleti csúcsánál barlangi technikai oktató merülést végzett. A tanítvány Marcel Weiler német CMAS oktató volt. Robert partot érve tőle szokatlan lelkesedéssel beszélt a merülésről:

-- Évtizedek óta merülök az Adrián, de ehez fogható merülésem még nem volt!

-- Miért mi történt? - kérdeztük kíváncsian.

-- Az hagyján, hogy lefelé ereszkedve két szép sasrája húzott el felettünk, megtörtént ez már máskor is. De miután elvégeztük a feladatot a mélyben és negyven méterre emelkedtünk, egy Mola molát pillantottunk meg vagy húsz méterrel alattunk a fenék felett lassan vonulni. Tíz évvel ezelőtt láttam az Adrián holdhalat utoljára.

-- Fotót nem készítettél?

Foto: dr. Robert Kozim-- Ekkor már elővettem a kompaktot és elkezdtem fotózni. De az igazi élmény akkor várt ránk, amikor a húsz méteres dekomegállóra emelkedtünk. Felettünk a felszín alatt hatalmas szardinia felhők kavarogtak. Feltűnt egy kisebb raj barrakuda is - ezek sem gyakoriak errefelé - , bizonyára nem véletlenül, bár nem láttuk, hogy rácsaptak volna a kishalakra. Nem igy azok makrélák, amelyek megjelentek. Voltak vagy egy tucatnyian olyan 30-40 cm-es példányok és igencsak hajkurászták a szardíniákat. Dekózás közben hosszan élveztük a színjátékot, ami persze véresen komoly volt. Szinte érezni lehetett a feszültséget, a vibrálást a vízben. Egy nagyobb makréla, egy aranymakréla is kerülgetni kezdte a halfelhőket. De a legnagyobb meglepetés a végére maradt: a látástávolság határán egy cápát pillantottunk meg! Karcsú, legalább 3 méteres teste és körvonalai egyértelműen kékcápára utaltak. Maradtunk amíg levegőnk engedte, de nem került közelebb, nyilván miattunk.

Mondanom sem kell, szájtátva hallgattuk. Ha nem Robert mondja, más mesél ilyeneket, hát... Közben már hozta a laptopját, csatlakoztatta a kompaktot és izgatottan kereste a képeket. A vaku nélküli SeaLife Micro HD kamerától sokat nem várhattunk. De azért csakhamar láttuk a holdhalat a mélyben, a szardínia felhőt, a barrakudákat, a makrélarajt, meg persze jó néhány élvezhetetlen képet.

-- Mérges vagyok magamra -- mondta Robert -- hogy nem jutott eszembe videofelvételre kapcsolni a gépet. Pedig legtöbbször úgy használom. Akkor jobb felvételeket lehetett volna kikeresni.

Násfay Béla

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés