»» ««

Bányatavakban készülnek fel a magyar búvárok

Magyarország

Gyékényes - Búvárversenyre edzenek a merülés magyar szerelmesei. Tenger híján bányató ad helyet az edzéseknek és a nagy megmérettetésnek. Míg hobbiszinten a mélység számít, itt a víz alatti pontos tájékozódást értékelik. A férfiak mellett egyre több nő is bebizonyította már rátermettségét.

Balázs Péter (28) családi örökségül kapta a búvárkodás szenvedélyét: édesapja is profi a sportban. Péter így már 4 éves korában megtapasztalhatta a vízi mélység titkait, amelynek azóta is feltétlen hódolója maradt. Jelenleg az Amphora Búvárszövetség elnökhelyetteseként azon munkálkodik, hogy a tájékozódási búvárúszást népszerűsítse.

- Itt nem az a lényeg, hogy a versenyző milyen mélyre tud lemerülni, hanem az, hogy a víz alatt egy méterrel úszva megtalálja a számára kijelölt pontokat. Tengerben 3-4 méteres a látótávolság, egy bányatóban ez csak egy-két méter - magyarázza Péter. - Én azt szeretem benne, hogy nagyon sok gyakorlást, és összpontosítást igényel. Van, aki arra is képes, hogy a víz alatt hangok alapján tájékozódjon, pedig ez egy rettenetesen nehéz dolog.

Magyarországon ötödik alkalommal rendezik meg a világbajnokság hazai futamát, ahol Európa szinte minden országa képviselteti magát. A legkeményebb ellenfélnek az ukrán csapat bizonyult eddig: hol ők, hol pedig a mi búvárjaink viszik el a győztesnek járó kupát.

Surányi Zsolt (29) Péter gyermekkori barátja.

- Ez egy összetartó, vidám kis társaság, ahol mindenkinek helye van, aki szeret a víz közelében lenni. Vannak itt olyanok is, akik inkább csónakáznak vagy napoznak, de mégis eljönnek minden évben, mert az egy szenzációs buli.

Annak, aki búvár akar lenni, komoly, többlépcsős képzésben kell részt vennie attól függően, mennyire akar belemerülni e sport rejtelmeibe.

Az alapfokú képzésen is 20 óra elmélet és 10 óra gyakorlati oktatás előzi meg a vizsgát. Aki oktatni szeretne, annak rengeteg vizsgát és tapasztalatot kell szereznie.
Hazánk már két női oktatóval is büszkélkedhetet. Egyikük, Domina Eszter (23) ezen a versenyen is részt vesz, de mint műsorvezető.

- A sportbúvárkodás és a hobbimerülés oktatása más felszerelést igényel. A sportbúvárok könnyebb palackot visznek, és nem két, külön mozgó uszonyban vannak, hanem az úgynevezett delfinben, ami olyan, mintha összenőtt volna a lábuk. Így sokkal gyorsabb mozgásra képesek - meséli Eszter.

- Van a búvárkodásnak egy másik, különösen szép ága is: a barlangi búvárkodás. Ha van rá időm, a barátaimmal azonnal felkerekedünk, hogy felfedezzünk egy újabb, víz alatti kőzetcsodát.

Ez a búvárkodás legnagyobb kitartást igénylő válfaja. A barlangok egyes szakaszaiban ugyanis nincsen víz, így ezeken a részeken át kell húzni a teljes felszerelést, amely akár 100 kilós is lehet. Meixner Zsolt (29) szerint azonban minden fáradságot megér az a gyönyörű látvány, amiben részük van egy- egy ilyen túra alkalmával.

- Ez egy adrenalinhajsza. Minél nagyobb erőt hajtasz ki magadból, annál inkább érzed, mennyire szabad vagy. Elmondhatatlan az a titok, amit a mélység elrejt az emberi szem elől. Ha egyszer részed van benne, újra és újra át akarod élni, mert semmi sem hasonlít hozzá.

[ Bata Zsuzsanna - blikk ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Marsa Alam / Gota Marsa Alam

Egypt, Red Sea

7/11 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.1) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés roncs merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés