»» ««

Virtuális tüntetés a bálnák védelmében

Környezetvédelem

Ulsan, Dél-Korea, 2005.június 19. - Megkezdődött a világ első "virtuális felvonulása" a dél-koreai Ulsanban, az IWC (Nemzetközi Bálnavadászati Tanács) 57. kongresszusának helyszínén.

A konferencia résztvevői, támogatók, járókelők és a világsajtó előtt levetítették azt a több ezer fényképet, melyet az elmúlt hónapokban a kereskedelmi bálnavadászatot ellenzők küldtek a világ minden részéről.

A világ 122 országából 51161 ember vett részt ezen a virtuális tiltakozáson. Mindenki egy olyan képet küldött magáról, amelyen egy bálnavadászatot ellenző feliratot tart maga elõtt.

"A Nemzetközi Bálnavadászati Tanács, mint minden évben, idén is azért ül össze, hogy a bálnák sorsa felől döntsön. A Greenpeace több ezer ember tiltakozását vitte a döntéshozók elé. Célja, hogy bár a döntést zárt ajtók mögött fogják meghozni, a résztvevők tisztában legyenek azzal, hogy az egész világ figyeli őket. A tiltakozók biztosak akarnak lenni abban, hogy a koreai kormány nem fogja követni a japán példát, és nem fog a kereskedelmi bálnavadászat visszaállítása mellett kiállni." - mondta John Frizell, a Greenpeace International munkatársa.

A dél-koreai Tengerészeti és Halászati Minisztérium korábban már kifejezte érdeklődését a “tudományos célzatú" bálnavadászat iránt. Ezen kívül Dél-Korea azt is jelezte, hogy támogatja a japán kormány azon törekvését, hogy feloldják a világméretű kereskedelmi bálnavadászati moratóriumot.

"Több mint 2000 bálnát lőhetnek ki idén "tudományos kutatás" címén a moratórium fennállása mellett. Ez a szám megnövekedhet, ha a koreai kormány is a bálnavadászat visszaállítása mellett áll ki" mondta Frizell. " A koreaiaknak meg kell érteniük, hogy országuk nemzetközi hírneve azon a döntésen múlik, melyet a hét folyamán fognak meghozni."

Az 57. IWC konferencia június 20-tól június 24-ig tart. Mindenki egyetért abban, hogy ez a találkozó nem állíthatja vissza a kereskedelmi bálnavadászatot, mert ahhoz a jelen lévők 3/4-es többségi szavazata szükséges, ám jelenleg a bálnavadászatot támogató és ellenző országok aránya közel 50-50%. Ám a vadászatot támogató országok egyes témákban sima többséget szerezve megvétózhatnak vagy indítványozhatnak olyan folyamatokat, melyek hosszú távon akár a vadászat visszaállításához is vezethetnek.

A “Virtuális felvonulás" képei a http://whales.greenpeace.org/ oldalon megtekinthető.

Kapcsolódó írások:
Japán 2006-tól ismét vadászik bálnákra
Dél-Korea bálnafeldolgozó üzemet létesít


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés