»» ««

Búvártó a romániai Dálnokon

Külföld

Egy romániai búvár aki Cousteau -val is dolgozott kilenc méter mély ezer négyzetméteres búvártavat létesített Dálnokon.

Nemsokára mintegy harminc, víz alatti kutatások iránt érdeklődő számára biztosít lehetőséget Szabó Jenő sepsiszentgyörgyi búvár, hogy valódi búvárfelszereléssel merülhessenek.

A régebben Cousteau kapitány csapatával is dolgozó kolozsvári születésű Szabó nemrégiben tartott előadást tapasztalatairól - a közönségből pedig sokan gyakorlatban is megismerkedhetnek a búvárkodás technikai részleteivel és rejtelmeivel.

Háromszék hírnevét öregbítette a Sepsiszentgyörgy melletti Sepsiköröspatakra költözött búvár azzal, hogy megalapította a helyi búváriskolát és a víz alatti kutatások központját, ezenkívül létrehozta nemcsak Románia, hanem egész Európa egyetlen búvártavát.

Szabó Jenő elmondta, több tízezer eurós beruházással egy olyan tavat létesítettek Dálnokon, amelyben halak úsznak, ahová májustól vízi növényeket is telepítenek, és természetes állapotában tartják majd: nem kezelik vegyszerekkel.

A kilenc méter mély tóban modern berendezések is helyet kapnak. Lehet benne filmezni, és ezzel egy időben a mélybeli történések kivetíthetőek a tó partján. Víz alatti beszélgetések, sörivóversenyek, esküvők és filmek helyszínéül is szolgálhat, rádióműsort is lehet majd a tó mélyéről sugározni. Az ezer négyzetméteres tó megépítésének hírére már nemcsak a búvártársadalom, de Hollywood is felfigyelt, érkeztek hozzá ajánlatok - számolt be a búvár.

Szabó Jenő, aki a NAUI Búvárszövetség romániai képviselője, többnyire már csak a búvároktatók tanítója, hosszú ideig az ipari búvárkodás felé fordította a figyelmét, így rendelkezik az egyébként rendkívűl költséges infrastruktúrával, felszerelésekkel.

Mintegy 30 éves búvárkarrierje elején tagja volt Jacques-Yves Cousteau közismert francia tengerkutató, felfedező, természettudós és filmkészítő csapatának is. Mint mesélte, a kilencvenes évek legelején, amikor geológushallgató volt, vizsgaidőszakban Bukarestből hívta fel telefonon egy nő, hogy Cousteau kapitány keresi. ő diákcsínyt sejtett, és azt mondta a nőnek, hogy akkor inkább személyesen beszéljenek, következő nap fél tizenkettőkor várja kolozsvári lakásában. Igencsak meglepődött, amikor másnap valóban az ajtóban állt a híres Jacques-Yves Cousteau, ráadásul legénységével, és arra kérte, kísérje el őket kutatóútjaikra. Így aztán eléje tárult a víz alatti világ.

Élményei közt szerepel Callatis, a víz alatti város feltárása, a biztonságos merülés cápákkal, kommunikációja a delfinekkel és a tapasztalatok alapján kidolgozott, siketnémákat beszélni tanító módszer. Szabó Jenőről egyébként több dokumentumfilm is készült, többek közt a Discovery Channel forgatott róla filmet, s bár nemzetközi szinten közismert, szerény és szívesen mesél. 1993-ban nyitotta első búváriskoláját Kolozsváron, majd több ezer tanítvány kiképzése után hat évre Bukarestbe tette át a székhelyét.

[ kronika.ro ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés