»» ««

Búvárfelszerelések polcról, sufniból, internetről...

Felszerelések

Legyen a búvár kezdő vagy tapasztalt, mindig felmerül valamiféle felszerelési tárgy beszerzésének szükségessége. Többségünk jellemzően árérzékeny, elindul hát a kérdezősködés, mit és hol érdemes megvenni.

Nyugodtan mondhatom, az évek alatt én is mindenféle verziót kipróbáltam. Sokat vásároltam idehaza, általában ismerem a legtöbb bolt kínálatát, árait, és van favoritom is. De vettem új és használt felszereléseket külföldön is, volt, ami nagyon megérte, volt, ami kevésbé. Természetesen én sem a saját fejem után indultam el az első alkalommal, hanem informálódtam, mint mindenki más, a búvárbarátok számtalan jobb-rosszabb ötlettel szoktak "segíteni". Ilyenkor kaphatunk sok megfontolandó tanácsot, de néhány tipp esetleg olyan korábbi információkra támaszkodik, amelyek már nem felelnek meg a valóságnak. Például évekkel ezelőtt sokak számára egyértelmű volt, hogy csakis külföldön érdemes vásárolni annak, aki korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkezik, de néhány változás következtében új helyzet állt elő.

Először is, az EU-csatlakozás után megszűnt az ÁFA-visszaigénylés lehetősége. Ez bizony mérhetően tette drágábbá a például Olaszországból (Trieszt volt általában a magyar búvárok elsőszámú úticélja, ha vásárolni indultak) behozott felszereléseket. Másrészt a hazai piacon is történt mozgás az árakban, és sok esetben lefelé. Tehát semmiképpen sem érdemes fejvesztve külföldre rohanni minden apróságért, mielőtt meg nem ismerjük a hazai boltok kínálatát. Az interneten fellelhető árlistákat átböngészve kiderülhet, hogy sok-sok minden versenyképes áron megtalálható idehaza is. Az útiköltség elhanyagolható, és van még egy fontos szempont: sokkal könnyebben vissza lehet vinni azt, ami esetleg nem jó. Velem már fordult elő, hogy fontos felszerelési tárgyam nem működött jól, amit visszavittem, és azonnal kicserélték egy másikra. Nyilván ugyanilyen készségesek lennének mondjuk Bécsben is, de a benzinköltségemet aligha térítenék meg... Tehát külföldön olyasmit érdemes venni, ha netán mégis szemünk elé kerül valami érdekes, ami nem romolhat el csak úgy, például egy kesztyű, maszk valószínűleg nem hagy minket cserben az első merülésen.

Bár útiköltség nincs, hasonlóan bosszantó az is, ha külföldi csomagküldő szolgálattól rendelt felszerelésünk bizonyul hibásnak. Ráadásul a próbalehetőség hiánya miatt igen nagy vakmerőség bármi olyat rendelni, aminél fontos a megfelelő méret. Lehet egy ruha bármilyen vastag, ha lötyög, és az sem számít, hogy rettentően csinos - lenne, mert a boldogtalan tulajdonos nem fér bele. A nagy, nemzetközi csomagküldők természetesen elég megbízhatónak számítanak, tehát nagyon kedvező árak esetén fontolóra lehet venni a rendelést - de csak Európából! Az USA-ból küldött felszerelésekre rakódó vám és ÁFA hamar az egekbe srófolhatja az elvileg olcsó dolgok árát. Így hát nem érdemes a tengertúli boltok néha hihetetlenül kedvezőnek tűnő árait sokat böngészni, mert az csak odaát olcsó, nekünk nagyon is drága.

Bizonyos márkák esetében viszont még ma is nagy az árkülönbség a magyar és a külföldi árak között. Neveket nem említve, előfordulhat a kétszeres differencia, és ez bizony mindenképpen csábító, az utazással, reklamációval járó kellemetlenségek ellenére. A nagyon speciális, idehaza is csak rendelésre hozzáférhető felszereléseknél pedig éppen akkor járunk jobban, ha mi magunk nézünk szét külföldön, mivel ez esetben éppen úgy zsákbamacskát veszünk, mint ha mi rendelnénk. A magyar piac ahhoz elég nagy, hogy minden alapvetően fontos felszerelésből nagy legyen a választék, de ahhoz azért túl kicsi, hogy érdemes lenne raktárkészleteket felhalmozni a drága és különleges dolgokból. Ráadásul meglehet, az új fapados járatok valamelyike éppen a megfelelő helyre tud vinni például Németországban, ahol 1-2 napot eltöltve és boltokat végigjárva kedvünkre válogathatunk.

A külföldről történő vásárlás egyik speciális esete a használt felszerelések beszerzése. Nos, néha meglepően jó árakat látni egy-egy licitoldalon, de mindenkinek tisztában kell azzal lennie, hogy semmire nem garancia egy jó kép! Vannak ráadásul olyan felszerelések, amelyeknél fontos az óvatosság, hiszen egy reduktor, amire az életünket bízzuk, nem lehet bizonytalan állapotú. Gondoljunk bele, a szekrény mélyén akár évek óta kallódó, nem karbantartott felszerelést is ki lehet fogni, hiszen az eladó nem abban érdekelt, hogy az ilyesmit nagy dobra verje. A ruha neoprénje például akkor is "öregszik", ha nem használják, tehát a nagyon régi és nagyon olcsó ruha - általában nagyon rossz is. A nagyobb értékű felszerelések közül talán a mellény és a szárazruha az, amelyeket használtan is bátrabban meg lehet venni, hiszen az esetleges hibák javíthatóak. A reduktor árához egyből hozzáadódik a szerviz költsége, hiszen egy ismeretlen, használt reduktorral nem túl jó ötlet átvizsgálás nélkül merülni menni, a komputereknél pedig gyakran szükség lehet egy elemcserére. Mindenesetre aki mégis a használt termékek iránt érdeklődik, először Ausztriában nézzen szét, ahova akár személyes próba vagy megtekintés kedvéért is ki lehet utazni, aránylag olcsón. A hazai használt felszerelés piacra elég szűkös kínálat a jellemző, néha feltűnő, hogy az eladó nem tudja, az általa kínált termék már olcsóbb lett a boltokban, kevesebbért hozzá lehet jutni, ha újonnan vesszük. Nyilván előfordulnak szerencsés vételek, és az esetek túlnyomó többségében könnyűszerrel meg lehet nézni a képen vonzónak tűnő felszerelést, ami nagyon fontos.

Persze aki megteheti, gondolkodjon inkább új felszerelésekben, hiszen arról biztosan tudhatjuk, mit kaptunk a pénzünkért, és az állapotát csakis a saját gondosságunk befolyásolja, nem pedig a korábbi gazdá(i)é. A rejtett hibák akár a víz alatt is kiderülhetnek, ami veszélybe sodorhatja a búvárt, de gyakoribb az az eset - és nem kevésbé bosszantó! -, hogy egy hosszabb túra vagy szafari első merülése előtt adja meg magát az utolérhetetlen áron megvásárolt felszerelés. Ez persze a vadonatúj felszereléssel is előfordulhat, de az esély azért sokkal kisebb rá, a garanciális panasz érvényesítése pedig csak ilyen esetben lehetséges. Ha már elromlott egy merülés, legalább a következőn ne legyen semmi baj...

Gonda Rudolf
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés