»» ««

Olajvezeték veszélyezteti a szürkebálnákat

Környezetvédelem

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) figyelmeztette a Szahalin Energia Vállalatot, hogy Oroszországban megindított beruházásuk kipusztíthatja a nyugati szürke bálnákat - írja a New Scientist.

A cég, amelynek fő tulajdonosa a Shell, 150 millió tonna olajat és 500 milliárd köbméter földgázt akar kitermelni és elszállítani a Szahalin-szigetek környékéről. A 12 milliárd dolláros projekt az ország legnagyobb külföldi beruházása lenne, az olajvezetékeket azonban a nyugati szürke bálna egyetlen táplálkozóterületén vinnék keresztül, és e cetekből alig száz példány él a Földön.

Az IUCN nemrégiben egy 14 tagú független nemzetközi szakértői csoport véleményét kérte az ügyben. Az általuk közzétett tanulmány kifogásolta a vállalat előterjesztésében tátongó információs hasadékokat, és rámutatott arra, hogy a projekt jelen formájában veszélyezteti a ritka bálnaalfajt. A szervezet azt javasolta, hogy a cég álljon le a terv megvalósításával, és vizsgáljon meg további három lehetséges vezetékútvonalat az olaj szállítására.

A beruházás ellen ráadásul tavaly augusztusban a Kelet-közép-európai Bankfigyelő Hálózat is fellépett: felszólította a projekt első szakaszát finanszírozó fejlesztési bankot, hogy vizsgálja meg a beruházás szociális hatásait. A Szahalin Energia Vállalat ugyanis megtiltotta a halászatot az egyik, már működő gázkitermelő telepe mellett, amivel veszélyezteti a helyi lakosság megélhetését.

A vállalat mindennek ellenére pár nappal az IUCN véleményének közzététele után aláírt egy 24 évre szóló szerződést, amelyben vállalja, hogy 2007-től több mint 26 millió tonna cseppfolyós földgázt szállít a Japán Tokyo Gasnak. 

[ NOL ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Poseidonia (Al Kahfain) Wreck

Egypt, Red Sea

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágdelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés