»» ««

Rugalmas robotot ihletett a polip

Tudomány

Az idén márciusban bejelentett felfedezés bebizonyította, hogy a polipok képesek két karjuk segítségével a tengerfenéken sétálgatni, írja a BBC.

A kaliforniai Berkeley Egyetem tudóscsoportja a polipok mozgását tanulmányozva olyan mesterséges izmokat szeretne kifejleszteni, amelyeket aztán új típusú gépek - ahogy ők nevezik, lágy robotok (soft robots) - építésére használnának.

Lánctalpas sétálgató polip


"Minden egyes kar tapadókorongokon át gördül, és továbblendíti az állatot mozgás közben. Aztán a következő karral földet érnek a másik kar tapadókorongjai, és azok is továbblendítik az állatot. A polipok karjának lapos oldala egy tank lánctalpához hasonlatos: hátrafelé hengergeti a testet. Anatómiai értelemben tehát nincs lábuk, funkcionális értelemben mégis van" - magyarázza Chrissy Hufford, a BBC World tudományos műsorának biológusa.

Amíg a polip két karján sétálgat, addig másik hat karját testéhez tapasztja. A kutatók szerint ez a mozgásfajta sokkal "folyékonyabb", mint azoké az állatoké, amelyeknek csontváza is van. "Ezért volt annyira meglepő, amit láttunk. Ugyanis minden eddig ismert két lábon történő helyváltoztatás a merev csontszerkezetnek köszönhető. Ugyanakkor tudjuk, hogy a polipoknak és más fejlábúaknak semmi merev nincs a csápjaikban, kizárólag az izomkötegeket használják, ezért is lehetnek rugalmasak" - mondta Hufford.

Mentőrobot lehetne

Ez a különleges rugalmasság és erő váltotta ki Bob Full, a Berkeley biológus professzorának érdeklődését. A kutató úgy véli, hogy a polip kiválóan modellezi, hogyan kell felépíteni egy merev váz és alkatrészek nélküli robotot. A prototípus éppen ezért egy polipkarszerű rendszer, amit már meg is épített a tudós.

Az első lágy robot mesterséges izomzattal hengeredik odébb. A mesterséges izomköteg olyan cső, amelybe rugót rejtettek, és áramot vezettek. A cső minden irányban képes mozogni.

A robotkarban most még nélkülözhetetlen a fémelem, de Full azt reméli, hogy a kutatás végén erre sem lesz szükség, és az igazi poliphoz hasonlóan a robot is kizárólag lágy (bár mesterséges) izomkötegeit használja majd a mozgásra. A mozgáshoz a robot az egyik köteget összenyomja, a másikat kinyújtja.

A kutató szerint a kizárólag lágy részekből álló robot minden apró résbe befér. "Ez a lágy robotika előnye. Képzeljük csak el, milyen csodálatos lenne kereső- vagy mentőrobotként. Mindenhová beférne, autóbalesetek, tűzesetek idején is tökéletes munkát végezne" - mondja a kutató.

[ Index ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Rocky Point (island #7)

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés