»» ««

Tengeri ökoerőmű

Környezetvédelem

A hullámgenerátorok a hullámok mozgási energiáját alakítják át elektromos energiává, a legújabb tengeri konstrukció, a Hullámsárkány viszont a hagyományos vízi erőművekhez hasonlóan a helyzeti energiából nyer elektromos áramot.

A tengeren nem ritkák a húszméteres hullámok sem, ezért egy, a vízfelszín fölött 5 méterrel kialakított medence könynyen megtelik vízzel. Ha ennek a medencének a vizét egy turbinán keresztül engedik vissza a tengerbe, akkor már kész is az új energiaforrás, a Hullámsárkány. Az új találmány prototípusa egy 260 méter széles, 5 méter magas ponton, amelynek a tetején egy medencét alakítottak ki.

A konstrukció a nevét a hozzá kapcsolódó "szárnyakról", vagyis rézsútos irányban a vízbe nyúló rámpákról kapta. Ezek a hatalmas lapok követik a bejövő hullám mozgását, vagyis a rájuk zúduló víztömeg csúcsát átemelik a medencébe. A rámpa úgy működik, hogy a vízbe lógó alsó vége azonnal követi a beeső hullám mozgását, míg a ponton sokkal nagyobb tehetetlensége folytán csak jóval később és sokkal kisebb mértékben. Vagyis a "szárny" mintegy bekanalazza a hullám csúcsát a medencébe. Ezzel biztosítják, hogy a korláton keresztül a lehető legtöbb víz jusson a "fedélzetre", ami egyébként a hajósok rémálma.

A medencébe folyamatosan áramló víz a ponton közepén zúdul vissza a tengerbe, villamos energiát termelve. A dán partoknál üzembe helyezett prototípus 3-as erősségű szél esetén másodpercenként 100 köbméter vízmennyiséget gyűjt be a tengerről, és ezzel hozzávetőlegesen 4 megawatt energiát termel. A számítások szerint egy ilyen konstrukció maximálisan 10 megawatt teljesítményű is lehet, a 4 megawattos változat megépítése mintegy 4,3 millió euróba került. 

[ NOL ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés