»» ««

Lélegezzünk a víz alatt, mint a halak

Felszerelések

Egy izraeli feltaláló, Bodner Alan-Izhar egy olyan légzőkészüléket készített, amivel víz alatt lehet lélegezni sűrített levegős palack nélkül. A találmány aránylag kevés oxigént használ, amit a vízből nyer.

A találmány iránt máris nagy az érdeklődés a nagyobb búvárfelszerelés-gyártók és természetesen az izraeli haditengerészet részéről is.
Az ötlet, hogy palackban magunkal vitt légzőgáz nélkül lélegezzünk, már régóta mozgatja a tudományos-fantasztikus írók fantáziáját. George Lucas Baljós Árnyak (Star Wars Episode I) című filmjében Obi-Wan előránt a zsebéből egy apró Jedi készüléket, amivel a Naboo bolygó vizében lélegezni tud. Ahogy az már a múltban is sokszor megtörtént, a tegnap sci-fi álma a ma tudományos valóságává válhat.

A palackban hordozott sűrített levegő a búvárkodás során sok korlátot állít a búvár számára. Először is a mélyben töltött időt befolyásolja a palack kapacitása. Emellett a sűrített levegő töltését is meg kell oldani, és persze figyelembe vehetjük a kiürült palack pozitív felhajtóerejét is, mint káros tulajdonságát a palackos merülésnek. Emellett ne feledjük, egy-egy palack méretétől függően 12-20 kiló is lehet.

A mérnökök már régóta próbálkoznak átlépni ezeket a korlátokat. Az atomtengeralattjárókon és a nemzetközi űrállomáson vízből nyerik a szükséges oxigént elektrolízis útján, amikor kémiailag szétbontják a vizet hidrogénre és oxigénre. Ezek a készülékek meglehetősen nagy energiát emésztenek fel ehhez a művelethez. Emiatt például egy kisebb, dízel üzemű tengeralattjáró nem is képes használni ezeket a rendszereket, és meglehetősen sűrűn a felszínre kell emelkednie a tartályai megtöltéséhez.

Természetesen egy búvár képtelen lenne egy ilyen méretű és energiaigényű berendezés cipelésére. Ezeknek a korlátoknak az átlépéséhez az izraeli feltaláló, Alan Bodner a halakhoz fordult tanácsért.

A halak nem használnak kémiai módszereket az oxigén vízből való kinyeréséhez, helyette inkább a vízben elnyelt levegőt nyerik ki belőle a lélegzésükhöz. Az óceánokban a szél, a hullámok és a víz alatti áramlások segítségével kis mennyiségű levegő nyelődik el a vízben. A kutatások megállapították, hogy még kétszáz méter alatt is a tenger tartalmaz 1.5% oldott levegőt. Ez nem hangzik túl soknak, de elég ahhoz, hogy a kisebb, sőt a nagyobb halak is kényelmesen lélegezzenek belőle. Bodner ötlete az volt, hogy készít egy mesterséges rendszert, ami utánozza a halak kopoltyújának működését, aminek segítségével a kisebb tengeralattjárók, sőt a búvárok is képesek lesznek a víz alatt lélegezni sűrített levegő nélkül.

A rendszer lényege egy régóta ismert fizikai törvényen, Henry törvényén alapul, miszerint a gázok elnyelődnek a folyadékokban. A törvény szerint a gázok a nyomással arányosan nyelődnek el a folyadékban, tehát nagyobb nyomás alatt több gáz nyelődik el. Ezt egyébként a búvártanfolyamon is tanuljuk, amikor a vérünkben elnyelt gázokról, a felemelkedési sebesség fontosságáról és a dekompressziós veszélyekről beszélünk. 
Bodner ötletének nagyszerűsége az, hogy meglátta a lehetőséget abban, miszerint a törvény mind a két irányba működik, alacsonyabb nyomáson a gáz "előkerül" a folyadékból! Ezt tapasztalhatjuk mi is, amikor az alacsony nyomáson dúsított "buborékos" üdítőt kinyitjuk, a légköri nyomáson széndioxid oldódik ki az italból.

Bodner módszerében egy centrifuga hirtelen megforgatásával csökkentik a nyomást egy szigetelt, tengervizet tartalmazó tartályban, így levegőt nyerve belőle. A rendszer újratölthető akkumulátorokkal működik, a számítások szerint egy nagyjából egy kilós lítium akkumulátor megközelítőleg egy órányi víz alatti tartózkodást biztosít egy búvár számára.

Bodner már elkészítette és tesztelte a laboratóriumi modellt, és jó úton halad a teljes méretarányú prototipus felé. A találmányt már bejegyezték Európában, és az Egyesült Államokban is folyamatban van ugyanez. A feltaláló a nagyobb búvárfelszerelés-gyártókkal, és az izraeli haditengerészettel is tárgyal a találmány finanszírozása ügyében.

Ha minden a tervek szerint halad, pár év múlva új, palack nélküli búvár felszerelésekkel merülhetünk, új korszakot nyítva ezzel a könnyűbúvárkodás történelmében.

A találmány részletes leírása: http://v3.espacenet.com/textdoc?IDX=EP1343683

[ Isracast ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés