Nem menő a cápauszony?
KörnyezetvédelemÉrdekes módon csökken a kereslet Hongkongban a cápauszonyok iránt.
Talán a környezetvédők kampánya áll a háttérben. Egyre több helyen hívják fel a figyelmet arra, hogy a veszélyeztetettnek számító cápák uszonyából készült leves fogyasztása helytelen. Elsősorban Kínában kell erről a témáról beszélni, hiszen itt hagyományos fogás a cápauszony-leves, aminek fogyasztásához különféle hiedelmek kapcsolódnak. A szárított cápauszony ennek megfelelően drága, 300-500 dollárt ér a helyi halpiacon, az egész világ tekintve fél milliárd dolláros üzletágról van szó.
A Hongkongba beérkező cápauszony mennyisége 2003-ban volt a legtöbb, azóta már a felére csökkent a forgalom. Ilyen alacsony mennyiség a kilencvenes évek elején érkezett a városba. Ám azóta sok dolog változott: az emberek hozzáállása is, és a kormányzati szándékok is, hiszen például hivatalos banketteken és rendezvényeken már nem lehet cápát felszolgálni. A kampányba pedig olyan hírességek is beszálltak, mint az NBA-kosaras Jao Ming. Több szállodalánc levette az étlapjáról ezt a levest, ami szintén érinti a forgalmat.
Különösen a fiatalabb generációba tartozó kínaiak azok, akik inkább nem kérnek a cápákból készült ételekből. Persze a statisztikák becsapósak is lehetnek, nem minden exportáló ország adatai szerepelnek benne, az is előfordulhat, hogy közvetlenül kínai kikötőbe érkeznek a szállítmányok. Ám mégis reményt ad, ha valamiféle pozitív változás tapasztalható a cápauszony-kereskedelem legnagyobb fellegvárában.
[ qz.com nyomán ]