»» ««

Buszméretű ragadozók voltak a nagy fehér elődjei?

Tudomány

A kutatók régóta úgy hiszik, hogy a történelem előtti megalodon cápa volt az őse napjaink egyik legrémítőbb tengeri ragadozójának, a nagy fehér cápának.

Ugyanakkor egy új tanulmány, mely a fogakat hasonlította össze, azt sugallja, hogy a nagy fehér cápa sokkal közelebb áll a kisebb méretű, de ugyanolyan veszélyes mako cápához.

A legtöbb kutató talán azt mondaná, hogy a fehér cápa a megalodon vonalból származik, mely 2-20 millió évvel ezelőtt élt - mondja Chuck Ciampaglio geológus és paleontológus. Ugyanakkor az új kutatás, mely több száz cápa fosszilis fogainak összehasonlításán alapul azt mutatja, hogy a fehér cápa inkább a mako cápával áll rokonságban.

A prehisztorikus cápák rekonstruálása igen nehéz feladat. A cápa csontváza főleg porcból áll, mely sokkal gyorsabban bomlik le, mint a csont. A kutatók eddig csak néhány fosszilizálódott megalodon csigolyát találtak. Éppen ezért lehetnek a fogak a megoldás.

A cápák szabályos időközönként váltják fogaikat, így azokat nagy számban meg lehet találni a tengerfenéken. A megalodon fosszilizálódott fogaitis így sikerült összegyűjteni, ezeket most napvilágra is hozták. Ciampaglio három fajtól származó több száz fogat - felső, alsó, elülső és hátsó - digitalizált be, majd elemezte méretüket és alakjukat.

Az elemzés azt mutatta, hogy a nagy fehér cápa és a mako cápa hasonló foggal és gyökérszerkezettel rendelkezik. A nagy fehér és a mako cápa fogai méretileg és alakilag hasonló módon változnak miközben az állatok felnőnek. A nagy fehér és a megalodon ugyanakkor ezek közül egyetlen közös jellemzővel sem rendelkezik. A csipkézett fogszélek az egyetlen, amiben hasonlítanak, ám a többi jellemző sokkal fontosabb.

Éppen ezért ez a bizonyíték erősen azt az elméletet támasztja alá, miszerint a nagy fehér cápa a prehisztorikus mako cápafaj utóda. A megalodon az óriás cápák utolsó képviselője lehetett, mely 2-3 millió évvel ezelőtt halt ki.

Nemrégiben találtak egy új fosszíliát Dél-Amerikán kívül, mely úgy néz ki, mint egy átmenet a nagy fehér és a mako között. Ez a maradvány tovább erősíti a fehér cápa evolúciójával kapcsolatos elméletet. Míg a nagy fehér tipikusan 6-7 méteres hosszúságot ér el, a megalodon kétszer ilyen hosszú volt olyan hatalmas gyomorral, hogy abba egy ember egészben eltűnhetett.

A kutató szerint ezek az állatok igazán hatalmas cápák voltak, körülbelül egy busz nagyságával és legalább 15 centis fogakkal. Görögül a megalodon azt jelenti "nagy fog". Ezen fogaknak köszönhetően a kutatók képesek voltak megbecsülni az óriáscápa méretét, mely legalább 12 méter hosszot jelent. Számos kutató azonban azt gyanítja, hogy az állatok a 15 méteres vagy még jelentősebb nagyságot is elérhették.

[ Livescience/Németh Magdolna ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Marsa Alam / Gota Marsa Alam

Egypt, Red Sea

7/11 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.1) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés roncs merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés