»» ««

A természet visszavág

Környezetvédelem

Húsz évvel ezelőtt egy vízi erőművet építettek Brazília őserdeiben Tucuruinál. A duzzasztás során 2850 négyzetkilométer őserdőt árasztottak el, nem számolva a következményekkel, amelyek mára drámaivá váltak.

A brazil szappanoperák szelleme lengi körül a példátlan esetet, amennyiben a szolgai pórnép ne merjen beleszólni a vállalatok garázdálkodásaiba, még ha hozzáértő, akkor sem! Szakemberek már az építkezés során figyelmeztették a hatóságokat, hogy termeljék ki és szállítsák el a tervezett víztározó helyén levő fákat. Az állami Elektronorte konszern azonban nyilvánvalóan költségcsökkentés címén az őserdő eredeti formában történő elárasztását választotta. A víz alá került hatalmas fatömeg hamarosan elrothadt és évente több millió tonna metángázt és szén-dioxidot fejleszt, amivel éppen azoknak a gázoknak a koncentrációját növeli a légkörben, amelyek a legnagyobb mértékben felelősek az üvegházhatásért. Így vált a Föld "tüdejének", a brazíliai őserdőnek egy része környezetszennyezővé a szűk látókörű stratégia miatt.

A széles körű felháborodás hatására a cég egy ideje már kármentést végezne, csakhogy a hibák helyrehozása sokkal nehezebb, mint a "vízözön" elrendelése. Búvárokkal és fűrészrobottal kezdtek hozzá az elkorhadt rönkök kitermeléséhez, az eredmény a módszert minősíti.

A sikertelen akció után a konszern vezetősége a természet öngyógyító erejében bízik, sőt véleményük szerint a korhadt rönkök zavartalan környezetet jelentenek a mesterséges tó halainak. Ezzel szemben a szakértők egy tanulmányban nyilvánosságra hozták, hogy az oxigén egyre csökken a tó vizében, és ezzel párhuzamosan egyre savasabbá válik. A savas víz pedig a turbinalapátokat szétmarja, és ezzel amortizálja a monstrumot. 

[ NOL ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés