»» ««

Betekintés a múltba

Külföld

Görögországban régészeti parkokat nyitnak meg a búvárok számára Pülosz mellett.

Pülosz a Peloponnészoszi-félsziget délnyugati csücskén található, itt kapnak lehetőséget az érdeklődők az ókori roncsok maradványainak megtekintésére, és belekóstolhatnak a búvárrégészek munkájába. A lelőhelyeken római, bizánci és középkori kereskedőhajók nyugszanak Sapienza sziget körül. Természetesen a tenger nem kímélte a fa hajótesteket, abból már nem sok maradt, de a rakomány még most is ott van a tenger mélyén, granitoszlopokat, szarkofágokat, amforákat lehet itt megcsodálni.

Az északra eső Navarinói-öbölben több 19. századi roncs található, ugyanis itt zajlott le görög függetlenségi háború egyik igen fontos tengeri csatája 1827-ben. Az egyesült orosz-angol-francia flotta ezen a helyen ütközött meg a török-egyiptomi hajóhaddal, és ennek során süllyedt el a három megtekinthető török hadihajó. Ráadásként nem csak a roncskedvelők élvezhetik a merüléseket, vannak itt szép zátonyok és érdekes üregek, sügérek és teknősök élnek a parkok területén, és gyakori vendégek a delfinek is a környéken. A parkok megnyitása 2014 nyarán várható.

A merülési lehetőségek bővülése igen jó híre a búvárok számára. Görögország vizei talán a legtöbb érdekes roncsot rejtik az egész földközi-tengeri térségben, de sokáig szinte mindnél tilos volt merülni (csak a fosztogatók találtak módot a búvárkodásra...), és később is csak apránként lazítottak a szabályozáson. Ma már tisztában van vele mindenkinek, milyen forgalmat hozhat a búvárturizmus, és a görögök kezében ott a lehetőség, egyszerűen csak engedni kell merülni őket a legjobb helyeken.

Ráadásul a hivatásos búvárrégészeknek is bőven jut még munka a jövőben, épp a közelmúltban találtak megint érdekes leleteket a tenger mélyén. Methoni város közelében egy nagyszabású víz alatti felmérést végeztek, ennek során épületek romjait találták meg, bennük mozaikpadlókkal, de hajóroncsokra és ágyúkra is rábukkantak. Sok izgalmas dolgot találhatnak még itt, mert a feltételezések szerint a bronkor óta éltek itt emberek. A feltárási projekten közösen dolgoznak az angliai Plymouth University és a görög régészeti hivatal szakemberei.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. elche 2013 dec 22. 15:46  
Nyár végén simán lehet 26-27 fokos a víz Krétán vagy Rodoszon...
 2. Garfield33 2013 dec 22. 14:09  
Ha van mit nezni es a viz sem hideg... jo alternativa az Adria mellett
 1. Bunny 2013 dec 22. 10:55  
Jó sok éve volt, hogy megnyitották a merüléseket de eddig nem nagyon hallottam arról, hogy ennek valóban lett volna valódi jelentősége. Ez mindenképp örvendetes lépés, ilyesmi miatt már akár utazna is az ember :)

Merülőhelyek

Finolhoss

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

Tribord 5mm kesztyű

Ár: 2.495 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés