»» ««

Veszélyeztett halfaj pusztulását okozza a kiotói jegyzőköny?

Környezetvédelem

A tavi tok a kihalás szélén álló élő kövület. Utolsó populációi kanadai folyókban élnek, ahová hamarosan vízerőművek épülnek, hogy az ország teljesíthesse a nemzetközi környezetvédelmi egyezményben vállaltakat.

A ránézésre is ősállat tavi tok, már a dinoszauruszokkal is egy tóban lubickolt. A vízből előszeretettel kiugró torpedó alakú lény az egyik leghosszabb életű hal: kacagva eléri a száz éves kort, de 154 esztendős példányt is fogtak már. Tréfás és veszélyeztetett élete során két méteresre is megnőhet, súly elérheti a száz kilogrammot.

Az észak-amerikai tavakban és folyókban egykoron nyüzsögtek a tavi tokok. Az európai telepesek az elmúlt századok során évi több ezer tonna tokot halásztak ki, így a rusnya halból a becslések szerint mára pár ezer maradt.

Az idén életbe lépett kiotói jegyzőkönyv, amely üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozását célozza, az 1990-es szintre szorítaná vissza a széndioxid kibocsátás mértékét. Kanada ezért több mint száz vízerőművet tervez építeni az ország folyóin, amelyek a meglhetősen ritkán - négy-hatévente - ívó hal élőhelyeire épülnének.

A halpárti környezetvédők jelenleg is a légkör ellen lobbiznak a kanadai környezetvédelmi minisztérnél, a tavi tok sürgős védetté nyilvánításáért. Stephane Dion a következő 18 hónapban dönthet a kipusztulás szélén álló őshalak sorsáról - a miniszter döntése alapján egyébként a bölények hétfőn lekerültek a védett fajok listájáról.

[ Index ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés