»» ««

DC-RSBH 2013: Értékelések

Fotózás
2/4. oldal


Tökölyi Csaba szintén általános összefoglalót írt a mezőnyről, ő a kollekciók mögött koncepciót hiányolja:

Albumhoz klikk a képre.

"Aki nem tudja, az tanítja. Aki meg tanítani sem tud, abból lesz a testneveléstanár." (Annie Hall - Woody Allen, 1977)

Szerencsére ennyire azért nem volt súlyos a helyzet, a felkérés "csak" zsűrizésre szólt, és nagyon megtisztelve éreztem magam, hogy életemben először részt vehetek egy - ráadásul számomra kedves - fotósverseny értékelésében, és igazán illusztris társaságban.

Furcsa helyzet a "másik oldalról" részt venni egy versenyben. Eddig oly természetes volt, hogy ismerem a környezetet, személyes benyomások alapján viszonyultam a képanyaghoz, átélt hangulatok emlékei alapján ítéltem meg és illettem néha kritikával a mezőnyt - és természetesen a zsűrik munkáját. Most ebben az évben - mint annyi minden más - ez is másként alakult: nem voltam személyesen jelen, nem befolyásoltak kellemes vagy kellemetlen emlékek, most nem volt más, csak én és a képek.

Öt képet kellett beadni, ezeknek a képeknek sorozatot kellene alkotniuk. Vagy zsánerekből kellene kollekcióvá összeállniuk (nagylátó/makró/feles/esetleg modelles képek, ki-ki kedve és lehetősége szerint vegyítve őket), vagy valamilyen koncepció szerint válogatva őket kellett volna létre jöjjön egy-egy pályázati anyag. Ami elsőre feltűnt a kollekciók áttekintésekor, az a képek közötti kohéziós erő hiánya. Egy-két kollekció volt csupán, ahol a hagyományos szerkezet érvényesült, de nem volt egy olyan sem, amely ne tartalmazott volna egy-egy "kakukktojást". Ugyanakkor örömmel láttam egy viszonylag új technika szárnypróbálgatásait, úgy gondolom, hogy a végeredmény ékesen mutatja, hogy a zsűri egységesen érzett így.

Albumhoz klikk a képre.

Ebből az egy hétből most ez a végeredmény született, remélem, hogy a képenkénti értékelésből - amelyért köszönet a sötét úrnak - ki-ki megfelelő erőt merít (azért, mert egyetért vagy netán azért mert nagyon nem) és jövőre újult erővel dőlhetünk be a vízbe és vághatunk neki ismét egy újabb nemes vetélkedésnek!

(A szerk. megjegyzése: nem hagytuk annyiban a dolgot, és kértük, hogy Zook barátunk emeljen ki példaként pár képet, amiről konkrétan véleményt mond, rámutat arra, hogy lehetne javítani rajtuk.)

Engedve az erőszaknak, lássunk egy képet! Ez a fotó a forgatós technikával készült, van is benne fantázia, sőt, a legjobb kép lehetett volna, ha... Ám a korallok túl közel vannak a halakhoz, pont a választott technikának dolgozott ellen a környezet. Szépek, telítettek a színek, szépen van exponálva, a tenger kékje is jó, tehát azt kellett volna megvárni, hogy kicsit távolabb menjenek a halak a koralloktól. Több volt a szituációban, mint amilyen a végeredmény lett.

A kompaktos képek közül érdekes próbálkozás ez a kevert fényes fotó. Nagyon jó ötlet vegyíteni a lámpafényt a környezetével, de ez is inkább csak vázlat maradt: sem rendes fehéregyensúly nincs, sem a beszűrődő napfénnyel nem sikerült igazán mit kezdeni. Egy-két sugár van ugyan, de lehetne hangsúlyosabb, hogy ne csak egy nagy fekete tömeg legyen a kép felső része.


Az írás a következő oldalon folytatódik!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. Garfield33 2013 okt 04. 11:21  
Ezt nem a konkrét menetre értettem, hanem úgy általában.
Főleg egy internetes oldalon, milyen szép kis flame lenne az ilyesmiből...
 16. Bunny 2013 okt 03. 22:14  
Senki nem mondta, hogy könnyű lesz :P
 15. Thomasbuvar 2013 okt 03. 18:30  
Aha! Már szinte értem!... :)
 14. Bunny 2013 okt 03. 17:20  
Szerintem úgy értette, hogy ismerd a képeit, stílusát. Pl. DD ugye búvárfotós, danira inkább az akció képek jellemzőek, mittomén Béla bácsi régi motoros neki valószínűleg a klasszikusabb stílus a bejövősebb, stb.
 13. Thomasbuvar 2013 okt 03. 15:58  
Mint már említettem, nem probléma. Korábban ezt írtam: "Viszont a részletes pontozást szívesen megtekinteném."
Csak egy óhaj volt. Ha nem lehet, hát nem lehet. Egyszerűen kíváncsi lettem volna, hogy a zsűritagok közül, kinek melyik képem jött be és melyik nem. Talán pont DD írta, hogy ő is készül a zsűriből, mikor pályázik egy versenyre. Magam is csak ezt tettem volna... :)
A további 12 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés