»» ««

Kifosztott roncsok

Külföld

Borneón a szuvenírgyűjtő búvárok kihasználják a törvényi védettség hiányát.

A Santunbong közelében nyugvó roncsok közül két második világháborús hajó, a Katori Maru és a Hiyoshi Maru maradványait gyakran fosztogatják a búvárok, akik minden mozdítható elvisznek róluk. Ernest Teo búvároktató szerint az a baj, hogy a nem megfelelő szabályozás miatt a környéken levő roncsok úgy megrongálódnak, hogy sokat veszítenek a jelentőségükből és vonzerejükből.

Mint elmondta, a Hiyoshi Maru roncsán rengeteg olyan dolog volt, ami alapján a búvárok könnyen beazonosíthatták, hogy japán hajóról van szó. Ma viszont már nem nagyon lehet ilyesmit találni a maradványok közt. Pletykálják, hogy néhány ember már több száz japán borospalackot őriz, de van, aki egy hajócsavart vitt el. Teo már kilenc éve merültet ezeken a roncsokon, és kiemelte, hogy jelenleg nincs törvény, ami védené a víz alatti kulturális örökséget, az "élő múzeummá" vált maradványokat.


A Katori Maru és a Hiyoshi Maru ráadásul sekélyen van, így aztán nem nagyon tarthatja semmi vissza a szuvenírra vadászó búvárokat- már kezdők is merülhetnek itt. Ez utóbbi növeli a roncsok vonzerejét, de ezzel együtt fosztogatóból is több merül itt. A Sagiri nevű szintén második világháborús japán romboló mélyebben van, ennek megfelelően nem is tudták úgy megrongálni.

Nem csak az a baj, hogy a roncsokban kárt tesznek, az is gond, hogy így csökken a búvárturisták szemében ezeknek a merüléseknek a vonzereje, hiszen sok érdekesség tűnik el a maradványokról. Ha kevésbé érdekesek a roncsok, kevesebb lesz a búvár is a térségben, ami bevételkiesést okoz. A lecsupaszított hajótestek egyszerűen nem olyan látványosak, a búvárok nem tudnak a különböző víz alatt nyugvó tárgyak között nézelődni. Pedig mostanában igencsak népszerűvé vált a térségben a búvárkodás, és nem lenne jó elveszíteni a vendégeket.

A búvárok közösségének néhány tagja ezért megpróbál maga tenni a roncsokért, legalább a dokumentálás, információgyűjtés területén dolgozva. Ám szeretnék, ha ezt a munkát támogatná a kormányzat és a média is. Életbe kéne léptetni új törvényeket, nem csak a víz alatti tolvajlás visszaszorítás kapcsán, és ki lehetne tiltani a szintén sok kárt okozó vonóhálós halászhajókat a roncsok közeléből. A roncsok látogatását lehetne engedélyhez kötni, vagy egy helyi szervezet kezébe adni az ellenőrzési jogokat, akik figyelhetnék, kik és hogy merülnek a maradványoknál.

[ The Borneo Post ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés