»» ««

Egy szerencsés család

Külföld

Egy kincsvadászattal foglalkozó amerikai família igen komoly leletre bukkant.

A kincskereső szerencsevadászok többsége egész életét a kutatásnak szenteli, ám semmit sem tudnak felmutatni amikor szögre akasztják a felszerelést. Ám egy sanfordi család a kevés kivétel közé tartozik, mert aranyra bukkantak, méghozzá igencsak szép mennyiségre. Az első becslések szerint 300,000 dollár értékű aranylánc és arany pénzérme lett a zsákmányuk Fort Pierce közelében.

A Booty Salvage nevű céget vezető Rick Schmitt a család feje, akinek régi álma teljesült a nagy felfedezéssel. Pedig nem kellett messzire menni érte: a parttól alig 50 méterre, 5 méteres mélységben került elő a kincs. A Schmitt család, és a velük dolgozó jóbarát, Dale Zeak 20 méternyi vékony aranyláncot talált, ami majdnem másfél kilót nyom, illetve egy öt arany pénzérme és egy arany gyűrű is előkerült a tenger fenekéről.

Az 1715 Fleet - Queen Jewels LCC nevű cég rendelkezik a kutatási jogokkal a lelőhelyen, és ennek vezetője szerint az érték igencsak konzervatív becslésen alapul. Mint elmondta, óriási érzés megérinteni egy 300 éve a víz alatt rejtőző tárgyat- csak viszonyításként, a hajó elsüllyedése még az amerikai polgárháború korszakát is másfél évszázaddal előzte meg. Schmitt cége az 1715 Fleet alvállalkozójaként dolgozik a lelőhelyen, de túlzás lenne azt mondani, hogy túl gyakran akadnak ilyen értékre. A 20 éves Hillary Schmitt nevetve mesélt arról, hogy számtalan konzervdobozt és leszakadt horgászfelszerelést talált már a mélyben, amikor nyaranta a család hajójáról merül. Tapasztalatban pedig fiatal kora ellenére sincs hiánya, hiszen hat évesen ment a víz alá először.

A helyszín még tartogathat meglepetéseket. Az 1715-ben Florida partjai mellett hajózó spanyol flottát iszonyú erejű hurrikán lepte meg, és a tucatnyi hajóból 11 elsüllyedt, 1000 ember életét követelve. Az arany és az ezüst mellett sok más értékes tárgy került a tenger fenekére. Ennek egy részét aránylag hamar kiemelték, de sok kincsvadász szerint még milliós értékeknek kell a mélyben rejtőznie. Az 1715 Fleet saját hajója is sikerrel járt az idén, mert 51 arany érmét találtak, amik 250,000 dolláros értéket képviseltek.

A leletekből először Florida állam válogat, az érték 20 százalékáig, és ezeket a tárgyakat múzeumban állítják ki. A maradékot fele-fele arányban osztja meg az 1715 Fleet és alvállalkozója, jelen esetben a Schmittek családi vállalkozása. De utóbbiak állítja, nem a pénz a fontos, hanem a családdal együtt töltött idő. Rick Schmitt már évtizedek óta rabja a kincsvadászatnak, 1964-ben merült alá először, de rendes polgári foglalkozása mellett erre kevés ideje jutott. 1999-ben adta el sikeres cégét, és ekkor alapította a kincsvadászatra szakosodott vállalkozást. 2002-ben fia, Eric már egy értékes leletre bukkant, a Mexikóból származó ezüst tál értékét 25,000 dollára becsülték.

A kincsvadászoknak azonban sokféle kihívással kell szembesülni: 2004-ben hajójukat majdnem elsüllyesztette a Frances hurrikán. Tavaly merülhettek újból a saját hajójukról. Akkor a búvárszezon végén egy ezüst érmét tudtak felmutatni, míg az idén beütött a nagy felfedezés. Ám ahogy Rick felesége, Lisa fogalmaz, ilyen a kincsvadászok élete.

[ www.orlandosentinel.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés