»» ««

Puhatestű ragadozó: kalmár

Tudomány

Már-már értelmet tükröz a karibi zátonykalmár titokzatos szeme – hiszen a gerinctelen állatok közül a lábasfejűek agya a legnagyobb. Törékeny szépség a kalmárok között éppúgy akad, mint ijesztő tengeri szörny. Mindannyian mesterei azonban annak, hogy egyetlen szempillantás alatt elváltoztassák a külsejüket.

Igazán mozgalmas volt az éjszaka a Kaliforniai-öbölben: a mexikói vizeken halászó hajók erős reflektorainak fényében valósággal forrt a tenger a kalmároktól. Leesett az állam e hatalmas állatok láttán. Némelyikük akkora volt, akár egy ember – csaknem kétméteres, s majd’ 70 kilós. Több mint harminc éve tanulmányozom a kalmárokat, de ekkora példányokat még sohasem láttam.

Búvárfelszerelést húztunk, majd társammal, Brian Skerry fotóssal belevetettük magunkat az óriás repülőkalmárok kavargó tömegébe. Ez a Csendes-óceán keleti részén élő faj harcias ragadozó – bármit megtámad, a szardíniát éppúgy, mint a búvárokat. Még gyöngyözött a víz az ugrásunk helyén, amikor Brian riadtan fölkiáltott: egy jókora kalmár súrolta a karját. A fotós előrántotta búvárkését, hogy megvédje magát, az állat azonban elmenekült.

Ha szóba kerülnek a félelmetes kalmárok, az emberek többnyire a tengerészlegendák és televíziós dokumentumfilmek szereplőjére s tünékeny tengeri szörnyére, az óriáskalmárra gondolnak. Ám a kalmárfélék családjaiba 280 további faj is tartozik: óriások éppúgy vannak köztük, mint törpék, s a világ minden tengerében megtalálhatók. Briannel csaknem négy hónapig vizsgáltuk az élőhelyeiket, sok helyütt búvárkodva – a Cod-foktól kezdve Venezuelán át a kaliforniai vizekig.

Jómagam a kalmárokon kívül a puhatestűek közé tartozó más lábasfejűekkel: polipokkal, tintahalakkal és a hajóspolipokkal is foglalkozom a massachusettsi Woods Hole Tengerbiológiai Kutatóintézetben. A kalmároknak nyolc karjuk, a táplálkozáshoz használt két hosszú tapogatójuk, a papagájokéra emlékeztető hegyes csőrük és három szívük van (a központi s két másik, melyek a kopoltyúikon áramoltatják át a vért).

A lábasfejűek régen, félmilliárd éve, a kambrium időszak végén jelentek meg a Földön. A puhatestűek egyik osztályát alkotják, amin – e teremtmények sajátosságaitól lenyűgözve – olykor elcsodálkozunk. Hisz a kalmárok és rokonaik fürgék, az érzékeik kifinomultak, s szempillantás alatt képesek megváltoztatni a bőrük színét, mintázatát – jóval fejlettebbek tehát egy egyszerű kékkagylónál vagy osztrigánál. 

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés