»» ««

A halakkal beszélő

Külföld

A Komodo környéki búvárkodás egyik úttörője mesélt élményeiről.

Manapság teljesen általános, hogy a világ minden eldugott zugában találhatunk egy búvárközpontot, de nem volt ez mindig így. Gyakori, hogy nyugati országokból érkező búvárok szeretnek bele egy tájba, és ott alapítanak egy bázist, de azokról a helyiekről kevesebb szó esik, akik már az elejétől fogva bekapcsolódtak a munkába.

Az 51 esztendős Condo egyike volt az ilyen úttörőknek. A rutinos búvárvezető egyik trükkje az, hogy különleges hanggal kísérve ereszt ki levegőt a reduktorából, ami vonzza a halakat. Szemtanúk beszámolói szerint általában ilyenkor felbukkan körülötte egy-két nagyobb példány, de már cápákat is "csalogatott" így magához. Condo minden vendégnek elmagyarázza, milyen hangot is utánoz, és biztatja őket, hogy próbálják meg, de természetesen senki nem jár sikerrel.

Condo 1987 óta merül az indonéziai Komodo vizeiben. Búvároktatójával együtt fedezték fel a sziget környékén a legjobb merülőhelyeket. Condo egy héttel az első merülése után csatlakozott az oktatóhoz és annak vendégeihez, akik jellemzően maguk is rutinos búvárok voltak, és szerették, ha mások által még nem felderített helyeken búvárkodhattak. Condo korábban a Komodo Nemzeti Park területén volt őr, tehát ismerős volt a környéken.

1994-ben a Discovery Channel stábját kalauzolta Komodón, 1997-ben pedig egy környezetvédelmi szervezet tengeri projektjét vezette. Eközben pedig megalapította saját búvárközpontját is, miután sikeresen eljutott az oktatói szintig. Eleinte csak napi hajós merüléseket szerveztek, 1997-ben viszont elindították a szafarikat, az elsők között Komodón. Persze akkor még egészen másképp néztek ki az ilyen hajós utak, ugyanis nem a fedélzeten aludtak a vendégek, hanem minden este a sziget másik részén, sátorban táborozva. Condo régi vendégei ma is nosztalgiával emlékeznek vissza ezekre a kalandos szafarikra.

Condo pedig nem csak arról a merülési szokásról ismert, hogy "beszélget" a halakkal, hanem arról is, hogy sose visel búvárruhát, függetlenül attól, hány fokos a víz. ő viszont úgy érzi, csak így merül igazán alá a tenger világába.

[ Jakarta Post nyomán ]
Minden információt Indonézia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés